Hajápolási egyszeregy - A helyes hajmosás lépései

Már biztos mindenki elgondolkozott azon, hogy korábban mivel és hogyan tartották az emberek tisztán hajukat. Na és persze azon is, hogy a sajátunkat, hogyan szépítsük és tartsuk egészségesen.

A sampon és a hajszárító előtt
Korábban mosószappannal, majd ecetes öblítést alkalmazva tisztították a hajukat az emberek. Az első sampont az 1930-as években hozták forgalomba, de ekkor még sokáig a hagyományos szereket alkalmazták. A szárítás sem volt mindig ennyire kézenfekvő, hisz az első szerkezet 2000-ben ünnepelte 100 születésnapját. Az első szárító kütyü két kilót nyomott, tehát volt hova fejlődnie.

Mitől koszos a hajunk?
Mitől tűnik idővel piszkosnak a haj? A levegőből rárakodó portól, a fejbőrben termelődő izzadságtól, a faggyúmirigyek termelte zsírtól, amelybe aztán még könnyebben beleragad mindenféle szennyeződés. Sok piszkot felvihetünk rá a kezünkkel, a kefével is. Valamint a sapkaviselet is növeli a faggyútermelést, a haj ettől hamarabb zsírosodik.Mit is használjak?

Nagyon fontos, hogy mindig a mosás gyakoriságnak, a haj- és bőrtípusnak megfelelő sampont kell választani. Bőrgyógyászok szerint a patikákban kapható, illetve a bőrgyógyászatilag tesztelt samponokban bízhatunk, de a többi is biztonságos. A samponokkal szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy kémhatása bőrsemleges, azaz enyhén savas, 5,5 pH-jú legyen.

Így mosd és szárítsd a hajad!
1. A mosás előtt érdemes alaposan kikefélni a hajat, mivel így eltávolíthatjuk belőle a szennyeződést, esetleges lakk vagy hajfixáló-maradék igen nagy részét.
2. Bőséges, kellemesen meleg vízzel jól vizezzük be.
3. Általában féldiónyi sampont számoljunk egy hajmosásra, természetesen a haj hosszához igazítva arányosan többre is szükség lehet. A sampont, még az igazán kíméleteseket is, érdemes egy kis flakonban kétszeresére hígítani, és jól összerázni.
4. Hogy mire való a sampon? A szanszkrit-hindi eredetű és angolból nemzetközi ismertségre szert tett "shampoo" szó eredetileg "masszírozást" jelent. Jó, ha erre gondolunk a samponozáskor, és így is cselekszünk: ujjbegyeinkkel körkörös mozdulatokkal finoman oszlassuk el, és masszírozzuk be a fejbőrbe a sampont. Talán az egész procedúrának ez az egyik legfontosabb lépése, mert fokozza a vérkeringést, ezáltal csökkenti a hajhullást. A faggyúképződést mérsékli, így különösen a könnyen zsírosodó hajnál kedvező a hatása. Megfelelő masszírozás után kicsit kitolódhat a következő hajmosás.
5. Többnyire elegendő az egyszeri samponozás, a másodikra csak nagyon piszkos hajnál van szükség, ha az első menet alig habzik. A túlhabzás azt jelenti, feleslegesen sok sampont vittünk föl.

6. Legömbölyített, lehetőleg természetes anyagú - vaddisznósertéből készült - kefével óvatosan bontsuk ki a hajat, és alaposan öblítsük ki, legalább annyi ideig, mint amennyit a samponozással töltöttünk.
7. A hajbalzsam nem feltétlenül szükséges, de érdemes használni, hogy jól fésülhetővé téve a hajat megvédje a mechanikai sérülésektől. A balzsamot egészen a hajvégekig óvatosan szét kell kenni a szálakon, majd öblítés előtt kefével fésüljük ki a hajat. Csak finoman, mert a vizes haj nagyon sérülékeny, de így törlés után könnyebb lesz kifésülni a hajat.
8. Végül addig öblítsük, míg a haj szinte "nyikorog" a kezünkben, amikor óvatosan kinyomjuk belőle a vizet.
9. Végül egy nedvszívó törölközőbe csavarjuk a hajunkat és hagyjuk rajta pár percig. Ezt követően tincsenként nyomkodjuk a hajat és ne dörzsöljük, mert így sérülnek a hajszálak. Még a rövid hajuknak sem ajánlott. Majd egy 15 centiméternyi távolságból szárítsuk a hajat. Fontos, hogy fentről lefelé irányítsuk a szárítót, mivel ellenkező esetekben koszos lesz a haj valamint meg is sérülhet ezáltal. Ha esetleg meleg helyen tartózkodunk, nem kell szárítani, mivel nem fázik meg a fejbőr. Viszont, ha valakinek szárazabb a fejbőre és a korpásodásra is hajlamos annak nem árt minél hamarabb megszárítania.

Hajmosási trükkök
Szép fényes haj
Citromos vagy enyhe ecetes vizes öblítés, ami a bőr kémhatását hivatott helyreállítani mosás után. A citromos víz a szőkéknek, az ecetes a sötét hajúak ajánlott inkább.

Száraz fejbőr
Hajmosás előtt fél órával tojás és olívaolaj keverékét kenjük rá, illetve ricinus- vagy mandulaolajjal bemasszírozzuk, és a hajmosásig törölközőbe tekerve hagyjuk.

Könnyen zsírosodó haj
Mosás után erős, langyosra hűtött borsmenta teával öblítsük le. Szárításkor a levegőt felülről vagy pedig alulról a hajszálak között felfelé fújjuk.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!