A hamisított márkák fénykora

Pár évvel ezelőtt még sokan elzárkoztak attól, hogy a luxusmárkák hamisítványait vegyék meg, ám a legújabb felmérések szerint most már divatosabb kópiát venni, mint eredetit.

Vuitton és a BKV
Ki ne mosolygott volna már azon, amikor a buszon ülve egy rakat Louis Vuitton táskával felszerelt tizenéves lányt lát. Pár éve még csak azok körében voltak népszerűek a hamisítványok, akik pénzügyileg nem álltak olyan jól, hogy beszerezzenek egy-egy luxuskategóriás darabot, ám a legújabb felmérések szerint most már azok is a kamura szavaznak, akik meg tudnák venni.

Hamisítvány-vásárlási hajlandóság
A CouponCodes4u.com által végzett felmérés rámutat arra, hogy világszerte egyre terjedőbben van a hamisítvány-vásárlási hajlandóság, hisz az Amerikában elvégzett, kétezer nő válaszain alapuló kutatás kimutatta, hogy a válaszadók háromnegyedének van valamilyen kópia a tulajdonában, amit tudatosan vásárolt. Az eredmények szerint a táskák és a tárcák a legkelendőbbek a fekete piacon, de a hamis cipők és órák is előkelő helyezést kaptak.

A felmérések szerint a hamisítványokat vásárló nők közel fele azért vesz kópiát, mert a termék eredeti árát nem tudná kifizetni, illetve ha lenne is rá keret, így egy bizonyos összegből több különleges darabhoz juthat hozzá.

37 százalék mindössze azért szerzett be pár ilyen darabot, hogy bizonyos eseményeken vagy barátok előtt eldicsekedhessen az új szerzeményével, míg 9 százalék egyszerűen csak nem tudta megkülönböztetni az eredetit a hamisítványtól.

Kópiák és a törvény
Fontos azonban megjegyezni, hogy habár a hamisítványok megteremtik a luxus látszatát, de amellett, hogy illegálisak, még a minőségük is erősen kifogásolható. Kínában például olyan szigorúan büntetik a kamu darabok árusítását, hogy tavaly egy férfit életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek, mert 15,7 millió dollárnyi kópiát rejtegetett és árusított. Egy dán bíróság kimondta, hogy ha a megszokott piaci árnál lényegesen olcsóbban vásárolnak termékeket webshopokban, akkor a vevőt is felelősség terheli, ha hamisítványt vesz.

A Vám Világszervezet jelentése szerint a lefoglalt hamisítványok mennyiségét illetően a Nike, a Louis Vuitton, a Gucci, a Rolex és a Michael Kors bizonyult a legtöbbet hamisított termékeknek.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!