Ezt nem tudtad a forralt borról!

A tél egyik legvidámabb itala, amiből mindenki megtalálhatja a kedvencét, hiszen számtalan variációban elkészíthető. A receptek helyett nézzük meg, miket nem tudtunk eddig erről az italról!

Eredete

Mint a borok legtöbbje, a forralt bor története is a rómaiakig nyúlik vissza: akkoriban még fűszeres bor néven volt ismert és a borok romlását próbálták késleltetni olyan fűszerek hozzáadásával, mint a gyömbér, a koriander, a babérlevél, a kakukkfű, a bors és narancsvirág. A mai szokásokkal ellentétben, az ókori rómaiak még hidegen fogyasztották, majd a hidegebb napon álltak át a melegítésre.

Hippocras

A középkorban a rómaiak fűszeres borát Hippocras néven tartották számon és úgy hitték, az ital segít elűzni a különböző nyavalyákat. Az első recept az ital készítéséről 1390-ből származik, majd a 16. századra már számtalan formában tartottak számon elkészítési módokat: ekkor jelent meg a fahéj, a vanília és a szegfűszeg, mint lehetséges ízesítési lehetőség, sőt pézsmával és ámbrával is illatosították az italt. A Hippocras jótékony hatásairól már a 18. századi orvosok is beszámoltak, sokszor emésztési panaszokkal bajlódó embereknek ajánlották kúraszerű fogyasztását, de a gyógyító hatásán túl a bálok és ünnepélyek legkedveltebb itala is volt – még XIV. Lajos is nagy rajongója volt forralt bornak.

Változatai

A forralt bornak az északi országokban van a legrégebbi és legnagyobb hagyománya: a németek Glühweinnak, az angolok mulled weinnak, a skandinávok glöggnek, a moldávok izvarnak, a franciák vin chaud-nak, a brazilok quentão-nak nevezik.

Ízesítése

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!

Mivel világszerte ismert, rengeteg ízesítésben megtalálhatjuk: a világ forralt boraiban az egyetlen közös tulajdonság, hogy borból készül, valamint édesített és fűszerezett. Területenként eltérő, hogy mivel ízesítik a forró italt, de gyakori a vaníliarúd, a kardamom, az ánizs, a gyömbér, a szerecsendió, a babérlevél is, de gyümölcsöket és magokat is szívesen használnak. További variációkra ad lehetőséget a hígítás is: sokan csak vizet, mások viszont gyümölcsleveket és teákat is szívesen használnak a hígítás során, sőt az angolok szívesen adnak a forralt borhoz brandyt vagy vodkát is.

Még több: A legtutibb forralt bor recept

Fotó: graveslibrary.files.wordpress.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!