Célkeresztben a karácsonyi vásárok: számos hibát talált a Nébih

Eddig főként kisebb, az élelmiszerbiztonságot kevésbé veszélyeztető, zömében azonnal orvosolható problémák kerültek felszínre.

Adventi vásárokat ellenőriz a Nébih

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első hetében országszerte az adventi és karácsonyi vásárokra, ünnepi rendezvényekre és azok portékáira fókuszáltak az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Eddig főként kisebb, az élelmiszerbiztonságot kevésbé veszélyeztető, zömében azonnal orvosolható problémák kerültek felszínre. Néhány esetben azonban súlyos higiéniai, jelölési és dokumentációs hiányosságok is előfordultak, amelyek komolyabb szankciót - a tevékenység felfüggesztését, bírság kiszabását - vonták maguk után - olvasható a Nébih hivatalos közleményében.

December 1-31. között immár több mint 10 éve zajlik hazánkban az élelmiszerlánc téli szezonális ellenőrzése. Az országos mustra általános tapasztalata, hogy a korábbi évek időszaki ellenőrzéseinek eredményeként az élelmiszer-vállalkozók már számítanak a hatósági kontrollra. Pozitív példaként említhetőek Eger, Nyíregyháza, Győr és Nagykanizsa ünnepi vásárai. A településenként egységes, színvonalas megjelenés mellett az árusok egyre inkább ügyelnek az alapvető élelmiszerbiztonsági és higiéniai előírások betartására. Általános problémának tekinthetők viszont a dokumentációs hiányosságok, amire minden esetben felhívták a figyelmet az ellenőrök.

Cikkünk folytatódik a következő oldalon...

Fotó: 123rf

Oldalak

Szólj hozzá Te is!