Gesztenyés-szilvás bejgli - Mind a 10 ujjadat megnyalod utána

Unod már a megszokott diós és mákos bejglit? Akkor ezzel a különleges töltelékkel, te is fel tudod dobni a karácsonyt. De készülj fel, ha egyszer elkészíted, követelni fogják a repetát!

Hozzávalók (2 rúd, 20 szelet)

  • 1 dl tejföl
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojás (+ 1 tojás a kenéshez)
  • 25 dkg liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 12,5 dkg margarin
  • 2 ek porcukor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg magozott aszalt szilva
  • 2 dl vörösbor
  • 50 dkg főtt gesztenye (fagyasztott püré is lehet)
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 ek édes kekszmorzsa
  • 5 cl rum

Előkészítés

A tésztát lehetőleg még előző este készítsük el, hogy legyen ideje pihenni. Langyosítsuk meg a tejfölt, tördeljük bele az élesztőt, majd keverjük el egy tojással. Morzsoljuk el a lisztben a margarint, majd adjuk hozzá a porcukrot és egy csipet sót. Öntsük össze a lisztes és az élesztős keveréket, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze jó alaposan. Formázzunk két cipóformát, amit csomagoljunk be fóliába és pihentessük a hűtőszekrénybe másnapig.

Elkészítés

A töltelék elkészítéséhez vagdaljuk össze az aszalt szilvát, majd áztassuk be a vörösborba. Fél óra pihentetés után csepegtessük le a szilvát, de ne nyomkodjuk ki belőle a bort. A főtt gesztenyét vagy a pürét törjük át, keverjük el a szilvával, a fahéjjal, a morzsával és a rummal. A cipókat lisztezett munkalapon 5 milliméter vastag téglalapokra nyújtjuk. Az első lap tetejét vékonyan megkenjük tojásfehérjével, hosszabb oldalain szabadon hagyunk 2-3 centit, elsimítjuk rajta a töltelék felét. A két rövidebb oldalon 2-3 centi szélesen visszahajtjuk a töltelékre a tésztát, majd a hosszabbik oldalán kezdve lazán feltekerjük és óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. A tészták tetejét tojássárgájával megkenjük, majd szobahőmérsékleten addig pihentetjük, míg a tojássárgája megszikkad (megközelítőleg 30 perc). Ezután a tojásfehérjével is átkenjük, majd újabb fél órát pihentetjük, hogy a kétszeri kenéstől szép márványos legyen a teteje. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, miközben a tekercsek tetejét sűrűn megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz ne repessze szét a tésztát. 30-40 perc alatt szép aranybarnára sütjük a bejglit, majd ha kihűlt szeletekre vágva tálaljuk.

Ha szereted a bejglit, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a receptet másokkal is!

Fotó: tastehungary.com

Oldalak

Fashion&Beauty
A különféle izgalmas ruhatrendek mellett idén természetesen a figyelemre méltó cipőkből sem lesz hiány.
Egészség
A magnéziumhiány sokakat érint, nagyon fontos, hogy időben felismerjük a problémát és mielőbb tegyünk ellene.
Lifestyle
Nincs ahhoz fogható érzés, mint amikor a frissen sült, meleg kenyér illata járja át a házat. De tudtad, hogy van egy titkos összetevő, melynek köszönhetően nemcsak finom, de hihetetlenül puha is lesz...