Szívtiprók a múlt századból

Minden korszaknak megvannak a maga ideáljai, akik az akkori értékrend és ízlés szerint jóképűnek, vagy éppen igazi macsónak számítottak. Azonban akad közöttük néhány, aki a mai napig megdobogtatja a női szíveket.

Ezek közé a hal hatatlan sármőrök közé kell sorolnunk a Paul Newman és Robert Redford által alkotott sztárpárt, akik nem egy filmben egymás mellett is feltűntek. Nem szabad elfelejtenünk az első James Bondot, Sean Conneryt sem, aki az idő előrehaladtával sem veszített vonzerejéből, sőt csak jót tett neki az idő. És végül a már-már ikonná vált színészek között meg kell említenünk a karakteres Jack Nicholsont, bármilyen furcsán hangzik is, rendkívüli tehetsége, ördögi mosolya sok mai fiatalnak is imponál. És persze mi sem jobb bizonyíték vonzerejének mágikus erejére, mint viharos kapcsolata a lélegzetelállító Lara Flynn Boyle-lal. Kik is ők valójában, és minek köszönhető vonzerejük, mely évtizedekkel fénykoruk után is hódít?

A magyar gyökerekkel rendelkező Paul Newman eredetileg tanári pályára készült, de apja halála után felvételt nyert a New York-i színiiskolába, ahol már egyértelművé vált, hogy a színészi pályára termett. Az ifjúság édes madara című darabban kezdte a Broadway-en, aminek köszönhetően Hollywoodban is felfigyeltek rá, 1952-től már több TV filmben és sorozatban is feltűnt, de az áttörést az '56-os Valaki odafent szeretem engem hozta, majd két évre rá meg kapta első Oscar jelölését, a Macska a forró bádogtetőn című film főszerepéért, később még 7 jelölést élt meg. Az 1969-ben készült Butch Cassidy és a Sundance kölyök című filmjével örökre beleírta magát a filmtörténelembe, Robert Redforddal együtt. A pénz színé-ben nyújtott alakításáért megkapta az aranyszobrocskát is, de életműdíjat is kapott az akadémiától. A sztár azonban nem csak kék szemével és rendkívüli tehetségével váltott ki elismerést, mind női, mind szakmai körökben, hanem jótékonyságai révén is. Drogfüggő fia halála után nem kis összegeket fordított a drogfüggők rehabilitálására, valamint kevésbé aktív éveinek nagy részét jótékonysági mozgalmak aktív támogatásával töltötte ki. Nem sokan tudják azt sem, hogy egyik legnagyobb szenvedélye az autóversenyzés volt. Newman hosszú ideig küszködött a tüdőrákkal, majd nyolcvanhárom évesen hunyt el otthonában, 2008-ban.

Robert Redford a másik ügyeletes szépfiú, mielőtt színészi pályára lépett volna, bejárta a fél világot, mivel nem volt megelégedve a sekélyes, egyhangú amerikai élettel. Olaszországban tanult festészetet, de mivel nem ért el különösebb sikereket, ezért visszatért New Yorkba, ahol az Amerikai Színművészeti Akadémia hallgatója lett. Akárcsak sokan mások, ő is a Broadway-en kezdte pályafutását, majd innen pártolt át a mozi világára. Első filmjének forgatásán barátkozott össze Sydney Pollackkal, akivel 7 közös filmet készítettek. 1980-ban rendezői tehetsége is megmutatkozott, az Átlagemberek című filmjével, melynek egyben a producere is ő volt. Ugyanebben az évben alapította a Sundance Filmintézetet, melynek célja a független filmesek támogatása. Ettől kezdve romantikus filmekben is megmutatta színészi tehetségét, közük a Távol Afrikától című filmben, melyben Meryl Streep partnere volt, a film pedig 11 jelölésből 7 Oscart nyert. Filmművészeti munkásságáért számos díjat kapott, az Oscar mellett egy Arany Glóbusz és egy BAFTA-díj tulajdonosa is, többek között.

A skót Sir Sean Connery 007-es ügynökként ivódott bele a köztudatba, ám a body builder karrierrel kezdő sármos színész, sem csak fizikai adottságainak köszönhette sikereit, amit a lovagoknak kijáró sir cím is mutat. Lovaggá avatására 2000-ben került sor, amikor is a legnagyszerűbb élő skótnak kiáltották ki. Számos filmes díjai mellett, 1989-ben a People magazin őt nevezte ki a legszexisebb élő férfinek, ekkor 59 éves volt, majd 10 évvel később a század legszexisebb férfiának szavazták meg, Tallinban még egy szobrot is kapott. Mielőtt a királynő engedélyével gyilkolhatta volna ellenségeit több munkával is próbálkozott. Többek között a tengerész gyalogsággal, kamionsofőrködött, művész modell volt az Edinburghi Művészeti Főiskolán, és még koporsókat is fényezett. Testépítő hobbija mellett a King's Theatre-ben vállalt kulissza munkákat, majd színészi pályafutása is innen indult el. Filmes karrierjét a Bond-filmek alapozták és szilárdították meg, aminek köszönhetően a filmipar és a nagyközönség sem felejti el valószínűleg soha.

Jack Nicholson a Szelíd motorosok sztárja, de a későbbi generációk számára talán Jokerként vált ismertté. Ő nem is annyira él úgy a köztudatban, mint egy szívtipró, vagy egy sármör, de úgy gondolom, hogy karaktere miatt mindenképpen meg kell itt említenem. Ami a díjakat illeti, hogy csak az Oscar említsem, 12 jelölésből 3 díjat tudhat magának, amivel azon kevés színészek egyike (Kevin Spacey, Tom Hanks), akik 3 díjat kaptak az akadémiától, alakításaikért (ennél több még senkinek nincs). Filmjeiben gyakran alakított neurotikus alkatokat, de gyakorlatilag minden szerep jól állt neki, amit csak elvállalt, márpedig rengeteg különböző karaktert volt szerencséje megtestesíteni. A mára már pocakot eresztett színész inkább tűnik nagypapásnak, mint egy vérbeli szoknyapecérnek, de aki látta korábbi filmjeiben, az tudhatja, hogy miért is olyan különleges. Ő a rosszfiúk múlt századi megtestesítője, amihez karakteres arca és milliókat érő mosolya is hozzájárult, szerepein kívül. Karrierjét a Roger Corman oldalán kezdte, akivel több közös együttműködésük is volt, de mivel akkor még úgy tűnt, nem lesznek nagyobb sikerei, inkább írásba fogott. Ekkoriban kapott egy szerepet a Szelíd motorosokban, ami meghozta az áttörést, innentől kezdve a többi már történelem. Első Oscar díját négy évvel később, 1973-ban kapta, karrierje inen egyenletesen ívelt felfelé, hogy mára egy amerikai színész ikonná váljon.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!