Rúdtánc Bajnokság - Egy 33 éves édesanya sikere

Szombaton a Miss Pole Dance Hungary döntőjén jártunk a Club Prestige-ben. 12 hölgy versenyzett a legjobb magyar rúdtáncos címért.

Immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Miss Pole Dance Hungary, Pirner Alma a liszensz tulajdonos szervezésében. A verseny győztesének lehetősége nyílik, hogy részt vegyen az európai- és világversenyeken.

A versenyen a hangsúlyt a rúdtánc művészi és atlétikus mivoltára helyezik. A rúdtánc szövetség fontos célkitűzése, hogy előadó művészetként, sportként tekintsenek rá az emberek, ne pedig a füstös lebujokban vonagló – esetenként könnyűvérű - hölgyemények erotikus táncaként. Mi sem bizonyítja a rúdtánc sportértékét, a Magyar Tornász Szövetség és a Magyar Légtornász Egyesület szakmai támogatását is élvezték a résztvevők. Mindkét egyesület elnöke részt vett az eseményen.

A színvonalas produkciók alatt megbizonyosodhattunk róla, hogy a rúdtánc jelentős fizikai erőt, rugalmasságot és állóképességet igényel. A versenyzők két kategóriában indulhattak, ezek a glamour és a fitness. A glamour kategóriában indulók érzéki tánccal színesítették a rúdon elvégzett erőelemeket, pörgéseket, míg a fitness kategóriában indulók a rúdon végzett gyakorlatokat akrobatikus elemekkel fűszerezték. A versenyzők két rúdon mutatták be gyakorlataikat, amely kötelező és szabadon választható elemeket is tartalmazott. A pörgő rúdon elvégzett gyakorlatok látványosabbak, de a pörgés jelentősen megnehezíti egyes gyakorlatok kivitelezését. A hagyományos rúd stabil. A versenyek során mindkét rudat használni kell.

A versenyzők látványos előadásai elnyerték a közönség tetszését. Meglepő módon a nézők többsége nő volt. Sokan a Dollhouse Táncstúdió tanítványai. A Pirner Alma alapította iskola népszerűsége egyre csak nő, akárcsak a sportág iránti nemzetközi és magyar érdeklődés. Nem is csoda, hogy a sportág egyre népszerűbb, hiszen rendkívül jó alakformáló (a versenyzők kidolgozott teste is bizonyítja) és növeli az állóképességet. Több versenyző elmondása szerint is nagyon jó önkifejezési forma emellett kikapcsolódást nyújt, örömet okoz.

 

A mezőny változatos volt. Pirner Alma megnyitó beszédében megemlítette, hogy az elődöntőre húsz versenyző nevezett, ebből választották ki a 12 legjobbat. A rúdtánc magyar nagyasszonya a zsűriben is helyet foglalt. Alma volt az egyetlen magyar zsűritag. Kay Penney és Keem S. Martinez pontozták még a produkciókat. Kay Penney-t a rúdtánc és a rúd-fitness versenyzés nagyasszonyaként szokás emlegetni. Nem véletlen, hiszen ott ül mindegyik világverseny bírái közt, mindemellett a Pole Passion nevű szervezet elnöke is. Keem S. Martinez a rúdtánc világ egyik legérdekesebb alakja.

A zsűri nagy egyetértésben pontozott. Abszolút győztesként Pálmaffy Barbarát ünnepelhette a közönség. A 33 éves édesanya az első díj mellett két különdíjat is bezsebelt. Elnyerte a legszebb jelmez és a az év előadóművésze díjat is. Az első díjjal járó 350 Swarovski kristállyal díszített tiarát a tavalyi győztes, Nemesvári Krisztina adta át.

Barbara produkciójában a latinos táncelemeket kombinált látványos tornász elemekkel. A győztes eredetileg a Táncművészeti Főiskolán végzett. Már eddig is szép eredményeket ért el, pedig csak alig egy éve kezdte az edzéseket. Pirner Alma elmondta, hogy Barbara képviseli hazánkat a nemzetközi versenyeken. Alma azt is hozzátette, hogy igen tehetséges versenyzőnek tartja.
Bardóczy Ilka a legjobb akrobatikus trükkért járó díj mellet a második helyezettnek jár kupát is elhozta. A Magyar Torna Szövetség különdíját Balogh Katalin kapta. A Miss Poledance Hungary 3. helyezettje Molnár Éva lett.

Idén kis hazánkat érte az a megtiszteltetés, hogy megrendezhetjük a világbajnokságot. A világbajnokság október 1-én kerül megrendezésre, ahova 25 országból érkeznek versenyzők, köztük a tavalyi világbajnok, Felix Cane is. Idén először a hölgyek mellett az urak is képviseltetik magukat a versenyen, illetve rúdtánc párosok is megmérettetnek.

A verseny célkitűzése, hogy támogassa azt a nemzetközi kampányt, hogy a rúdtáncot, mint látványsportot a 2020-as olimpiára felvegyék a hivatalos sportágak közé.

 

 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!