Kockahas: modellből lett sztárszínészek

A hollywood-i filmek nem éppen a csúnya férfiakról híresek, sőt. Dagadó izmok, feszes hátsó, fogpasztareklám mosoly. Éppen ezért nem is meglepő, hogy közülük nem is egy a modellszakmából került a filmiparba.

Ide sorolható a legújabb üdvöske, az aranyszőke Alex Pettyfer is. Bár színészi múltjába egyelőre nem sorolhatunk mélyen szántó szerepeket, mostanában egyre több alkotásban tűnik fel. Mindez Ralph Laurennek és a szerencsének köszönhető: Alex még csak hét éves volt, mikor a fent említett úriember egy játékboltban felfedezte, és a modellkedés útjára terelte. Pettyfer dolgozott a GAP-nek és a Burberry-nek, valamint szerepelt Tv-reklámokban is. A hollywood-i filmesek is felfigyeltek nem éppen elhanyagolható profiljára: olyan híres emberekkel forgathatott, mint Ewan McGregor, Alicia Silverstone vagy Mary-Kate Olsen. Az utóbbi hetekben a magyar mozikban is feltűnt A negyedik című, sablonoktól nem éppen mentes, de impozáns látványeffektekkel bíró sci-fi akciófilmben.

Azonban nem csak ő köszönheti mozis sikereit dekoratív külsejének. A legújabb sikersorozat, az Alkonyat sztárjai közül két szereplő is modellként kezdte. A szinte már csak Edwardnak nevezett, ám kitörni igyekvő Robert Pattinson karrierje tizenkét évesen indult be, s viszonylag hamar, már tizenhat évesen befejeződött – a színész állítása szerint azért, mert megférfiasodott, s ez az ügynökségeknek nem tetszett. Szerencsére a filmesek nem így álltak a dologhoz, így Pattinson mindenidők egyik leghíresebb vámpírszerepét tudhatja magának, s más szerepek felé is kacsintgat.

Társa, az Emmettet alakító, mackós külsejű Kellan Lutz is modellként kezdte. Középiskolás korában kinevette egyik manöken iskolatársát, majd mikor megtudta, mennyit is keres, megkérte, szerezzen neki is egy ügynököt. Ezt azóta sem bánta meg, a világ egyik legélvezetesebb dolgának tartja. Miután az Abercrombie & Fitch katalógusának címlapjára került, úgy döntött, eljött a szakmai előrelépés ideje. Ezután kezdett el színészkedni, s az Alkonyat meg is hozta neki a hírnevet. Azóta szerepelt Mandy Moore mellett a Love, Wedding, Marrige-ben, s a közeljövőben láthatjuk Samuel L. Jackson oldalán a The Killing Game-ben és Poszedidónként az Immortals-ban. Azonban a modellkedést sem hagyta abba: 2010-ben a Calvin Klein fehérneműreklámjának egyik arca volt.

A fentiek sorába tartozik a vakítóan kék szemű Ian Somerhalder is. Tíz éves korában kezdte karrierjét anyja hatására, nem sokkal később már a New York-i Ford ügynökségnek dolgozott. Azóta a Lost című sorozat meghozta hírnevét, megkapta a Marco Polo főszerepét, az utóbbi időben pedig ő is belépett a vérszívók sorába a Vámpírnaplók című sorozattal – 2010-ben megnyerve az Entertainment Weekly „Sexy Beast” versenyét Robert Pattinsont is a háta mögé szorítva.

Ezek után már nem is meglepő, hogy Josh Duhamel ugyanazon a modellversenyen vett részt, mint Ashton Kutcher – hogy az mennyire megdöbbentő, hogy le is győzte, már csak ízlés kérdése. Tény, hogy mindkét színész csak profitálhatott ezzel a versennyel, akár győzött, akár nem: mára nem egy filmet tudhatnak maguk mögött, Kutcher pedig producerként is ténykedik.

Mark Wahlberg, A harcos, a Komfortos mennyország és A majmok bolygója főszereplője is modellből avanzsált színésszé. Filmes sikerei meg is hozták gyümölcsüket: ha Oscart még nem is kapott, neve örökké fennmarad a Hírességek Sétányán stílusosan csillagformában. Mégis melyik hollywood-i színész vetné meg ezt a kitüntetést? Pláne, ha kezdetben csak egy Calvin Klein hirdetésben mutathatta meg tehetségét…
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!