2050-re végleg eltűnhet a hagyományos szex

Drámai változások történhetnek a nemi életünkben a következő 30 évben.

Robotika és szexualitás

A digitális technológia fejlődésével a szexuális örömszerzés módjai is megváltoztak az elmúlt évtizedekben, stimulánsok széles skáláját használhatjuk önmagunk vagy a társunk kielégítésére. A szexipar valóságos dömpinggel árasztja el a fogyasztókat: a legkülönbözőbb vibrátorokkal és más szexuális játékokkal kísérletezhetünk, az online pornóról nem is beszélve. Ma már természetes és nem tabu a szex, sőt az önkielégítés sem, de az ilyen úton elért orgazmus össze sem hasonlítható azzal, amikor valakivel szeretkezünk - feltéve, ha megfelelő partnerünk van. A téma kutatói azonban azt állítják, hamarosan már nem lesz szükségünk egy másik emberi félre ahhoz, hogy kielégítő szexuális élményben legyen részünk.

30 év múlva általános lesz a robotszex

Akik eddig csak álmodoztak a tökéletes szeretőről, azok örülhetnek, mert hamarosan elérhetővé válik mindenki számára egy olyan robot, amely a saját szexuális igényeinek megfelelő. Neil McArthur, a Manitoba Egyetem Szakmai és Alkalmazott Etikai Központjának igazgatója azt állítja, hogy az emberiség 2025-re nemcsak hagyományos szex, hanem partneri kapcsolat nélkül élhet majd. A szakember azt mondja, 2050-re egy olyan generáció nő fel, akinek az emberi, szexuális kapcsolatok csak egy elem lesz a szexuális lehetőségek menüjében, ahogyan a heteroszexuális, monogám párkapcsolatokban való élet is.

"Harminc évvel ezelőtt az emberek nem tudták elképzelni, hogy milyen lehet az online pornó vagy a Tinder. Ma már nem tudjuk elképzelni, hogy ezek nélkül éljünk. Újabb harminc év múlva a szexuális életünk ugyanolyan elképzelhetetlen módon alakul át, ahogyan korábban nem is gondoltuk volna, még a legmerészebb álmainkban sem" - nyilatkozta McArthur a Metrónak.

A kutató meggyőződése, hogy a technológia fejlődésében rejlik a szex jövője. Azt mondja, hogy bár nehéz lehet elképzelni, hogy a szex egy emberre hasonlító géppel teljesen természetes lesz három évtizeden múlva, mégis ezt tartja a következő lépcsőfoknak.

"Az emberek alapvetően szeretnek személyesen kapcsolatba lépni egymással és ezt soha nem fogják teljesen feladni. Azonban a digitalizációs folyamatok az emberi kapcsolatokat már most jelentősen átalakították. Noha nem lesznek többségben, de 2050-re kialakul egy jelentős kisebbség - hozzávetőleg a Föld lakosságának 3% -a és 5%-a között -, akik robotokat választanak szexuális vagy partneri kapcsolatra" - szögezte le az igazgató.

Csak szex és más semmi?

A sci-fikben már láthattunk ember és robot közötti kapcsolatokat, de vajon hogyan működhet ez a valóságban? Akármennyire is futurisztikusnak gondolnánk, a szexrobotok népszerűsége drámai módon nőtt az elmúlt években. A fejlett modellek nem csupán a testi élvezetek kielégítésére szolgálnak, sokukba már „személyiség” és „család” fukciót is telepítenek, így egy valós társ benyomását kelthetik, miközben használatba vesszük őket. Többekben felmerülhet azonban, hogy milyen károkat okozhat az emberek és a társadalom működésében, ha ilyen módon élünk majd a jövőben.

„A szexbabák és a fejlett technológia ösztönözheti a káros szexuális cselekményeket, beleértve az erőszakot is” - állapítja meg a szexuális tanácsadó, Lianne Young, aki komoly aggodalmát fejezte ki a dolog miatt. A British Medical Journalban közzétett tanulmányában továbbá arra is figyelmeztet, hogy a személyreszabás lehetősége elősegítheti a pedofíliát, mivel a felnőttek akár gyermekrobotokat is vásárolhatnak, így használhatnak is szexuális célokra.

Az erőszak és a pedofília mellett a szakértő kitért az érzelmi károkra is, amelyeket a szexrobotok használata során elszenvedhetnek a felhasználók: abszolút nem elképzelhetetlen ugyanis, hogy valaki beleszeret a masinába, amit kezdetben csak a testi szükségletek kielégítésére használ. A kutatónő hangot adott továbbá annak az aggodalmának is, hogy az emberek minél több időt töltenek a virtuális eszközökkel, annál kevesebb időt élnek meg a valós világban. A haladás üteme és a piacra jutó új termékek etikai, társadalmi és erkölcsi következményeit nehéz előre megjósolni.

"Mindig félünk az új és radikális dolgoktól. De ez a technológia váltás megtörténik, mert az emberek kíváncsiak és egyre messzebb mennek, csak lehet, hogy késő lesz, mire rájövünk, hogy ezek az eszközök eljuttathatnak bennünket a pokolba" - tette hozzá Young.

A legtöbb nőnek ettől azonnal elmegy a kedve a szeretkezéstől.

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Ez a tartalom olyan elemeket is tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A javasolt szűrőprogram ide kattintva elérhető.

Szólj hozzá Te is!