Hua Hin vasútállomása - királyi váróval

Hua Hin egy kicsiny halászfalu volt, mára a bangkokiak kedvenc üdülőhelye, emellett sok európai, leginkább skandináv nyugdíjas vásárol házat és költözik a forró tengerpartra. A város sokat fejlődött az utóbbi években, a mi szálláshelyünk is csupán fél-egy éves (bár ez helyenként nem látszik rajta) és az út mentén rengeteg építkezés zajlik most is. A város 200 km-re a fővárostól délre fekszik, a Thai-öböl partján és nem csupán a thaiok kedvelt üdülőhelye, hanem a királyé is.

Alkotmányos monarchia

Thaiföldön hivatalosan alkotmányos monarchia van, bár a tavalyi katonai hatalomátvétel résztvevői erről valószínűleg másképp vélekednek. Az ország életében ez volt egyébként a 12. sikeres puccskísérlet (a sikertelenekkel együtt pedig a 19., amióta 1932-től megszűnt az abszolút monarchia).

Persze attól még, hogy a katonaság átvette a hatalmat, a király ugyanúgy a helyén marad, legfontosabb szerepe a nemzeti egység megtestesítése. Az éppen aktuális uralkodót hatalmas tisztelet övezi, bárhova megyünk, a királyról készült portrékat láthatunk, sárga szalagokkal díszítve (Thaiföldön minden napnak saját színe van, mivel a király hétfőn született, az őt jelképező szín a sárga). Illetve egyenesen bűncselekménynek minősül kiritizálni, kigúnyolni vagy megsérteni a királyt, amit nem csak a thaiok, hanem az idelátogatók is komolyan vesznek.

Nyári királyi palota

Mivel Hua Hin a király üdülőhelye, ezért itt található a nyári palota is, mely mind a mai napig a király lakhelye, ide tehát nem juthattunk be, viszont volt idő, amikor még vonattal utazott a király Bangkokból. Természetes, hogy a királynak külön váró jár, az állomáson külön épület szolgálta ezt a célt.

Oldalak

Sztárok
Hamarosan a könyvesboltok polcaira kerül Omid Scobie Végjáték című kötete, mely izgalmas, eddig nem ismert kulisszatitkokat ígér a brit királyi családdal kapcsolatosan. A szerző különös gondot fordít...
Sztárok
Jákob Zoltán teljesen átgondolta a kapcsolatát a Nagy Ő-s választottjával, majd inkább szakított.
Lifestyle
A szakemberek szerint a pontos érték a napszaktól és az illető nemétől is függ, átfogó vizsgálatukban mégis próbáltak mindenkit kielégítő válaszra lelni.