A mazsolaboron túl - Görög borkóstolón jártunk

Holnap este borkóstoló a komp melletti étteremben, jöttök? – invitáltak a kollégák egy könnyű esti programra és ezúttal sikerrel. 12 euró/fő, öt-hat pohár bor, mellé egy-két falat kísérő és mindezért még kompozni sem kell, egyértelműen bólintottunk.

Borkóstoló jó hangulatban

Este nyolcra érkeztünk, az asztaltársaságunkat már ismerősen fogadta a házigazda. Papírabrosz, kikészített fehérboros és vizespoharak, majd ki is hozták az első tételt, a kontrollcsoport vizet. 2015-ös évjárat, némi ásványianyaggal dúsítva. Tökéletesen átlátszó és buborékmentes. Bár a műanyagpalack nem sok jót sejtet egy borkóstolón, ennél a tételnél ez egyáltalán nem zavaró.

Miután mindenki elfoglalta a helyét, házigazdánk köszöntött minket és hosszú bevezetőbe kezdett a nőkről és a borokról, az évtizedek alatt felfedezett összefüggésekről és arról, hogy ha van egy palack jó borod, nincsenek problémáid. Hat bort fogunk ma este kóstolni, négy fehéret és két vöröset, mely közül a második számára is nagy meglepetés lesz. Máris izgulunk. :)

Görögország térkép, borvidékek, ó-görög nyelvlecke a borok ízvilágáról. Az első egy nagyon aromás bor lesz, meg is kapjuk hozzá a semleges ízű krémsajttal megkent falatkákat. Újabb szót tanulunk: Jamasz! – emeljünk poharaink és ízlelgetjük az aromás bort. Szőlőízű, kétségtelen. Kicsit keveset töltöttek, de most nem azért vagyunk itt, hogy igyunk – figyelmeztet a házigazda – hanem, hogy kóstoljunk, ismerkedjünk. A hat pohár végére már úgyis mindegy lesz.

Ki ne száradjunk, rövid mesélés után jön is a következő bor, miközben a hátunk mögött lemegy a nap. Az előző után szinte nem is érzem az illatát, annyira semleges, jön hozzá a karakteres sajt és a csípős kőrözött, amivel kiegészülve a bor is kicsit csípősnek érződik – ismét jó a párosítás.

Közben felkapcsolják a villanyt, ötletes megoldás a borospalackokba tekert izzó egy ilyen helyre, teljesen jól illik a környezethez. A harmadik bornál már kezdünk engedni – tengerpart, jó italok, finom falatok, az élet csodálatos.

Oldalak

Lifestyle
A Napoletana 1963. augusztusában nyitotta meg kapuit a Váci utca 16-ban, az egykori Fontana üzletház helyén. Akkor viszont még nem igazán tudtuk, mi is az az eredeti olasz gasztronómia!
Sztárok
Nagyon sokáig találgatták, hogy Curtis vajon az RTL, vagy a TV2 képernyőjén fog-e feltűnni. A rapper teljes őszinteséggel nyílt meg a témában.
Lifestyle
Az internetes bűnözők meg tudják lovagolni a különböző csaláshullámokat, hogy be tudjanak húzni a csőbe. Még egy OTP-s bankleállásnál is fokozottan oda kell figyelnünk.