Pirított-karamellizált ropogós müzli
Egy szuper reggeli ötletet hoztam most nektek:
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet a gyerekek segítségével minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. A Konyhatündér című gasztroműsor 2. évada minden vasárnap délelőtt a TV2 és FEM3 csatornákon.
Pirított-karamellizált ropogós müzli
Hozzávalók:
- 35 g napraforgómag
- 40 g szezámmag
- 80 g mandula
- 230 g juharszirup
- 130 g méz
- 65 g narancslé (100%- os vagy frissen facsart)
- 1,5 teáskanál őrölt fahéj
- 225 g zabpehely
- 1/4 teáskanál só
- 80 g szárított áfonya
- 60 g mazsola
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire öntsük ki a napraforgómagokat és 6-8 percig helyezzük a sütőbe, amíg megpirulnak egy kicsit. Várjuk meg míg lehűlnek. Vegyük vissza a sütőt 165 fokra és egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt, úgy hogy alatta és fölötte megolajazzuk vagy megvajazzuk az egész papír területét.
Egy kisebb tálban keverjük össze a mézet, juharszirupot, fahéjat és a narancslevet.
Egy nagyobb tálban a zabpelyhet, szezámmagot, mandulát, napraforgót és a sót.
Öntsük a mézes keveréket a zabpelyhes összetevőkre. Addig keverjük, amíg egyenletesen eloszlik a ragadós massza és mindenhol befedi a száraz hozzávalókat.
Az így kapott keveréket oszlassuk el egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Süssük 20 percig. ( 10 perc elteltével keverjük meg úgy, hogy minél jobban terítsük szét a zabpelyhes keveréket a tepsi alján.)
A sütőből kivéve, keverjük meg a ropogós müzlit és forgassuk össze a szárított áfonyával és mazsolával. Süssük még 15-20 percig. Várjuk meg míg teljesen lehűl, mielőtt befőttesüvegben tárolnánk.