Lifestyle

Szalonnasütés

Szabadnap… Napsütés… Sütés-szalonna… Ja nem. Szalonnasütés! És bár már október van, de még elég jó az idő ahhoz, hogy kimenjünk a szabadba! Így kitaláltuk, hogy nincs is jobb kombó, mint egy kis séta szalonnasütéssel!!! Igen! Olyan régen volt részem szalonnasütésben, hogy el sem tudom mondani. Hát irány a legközelebbi (hivatalosan is engedélyezett) tűzrakó hely, vagyis irány a Normafa!

Normafán

Miután leparkoltunk az autókkal azonnal azt kérdeztem a többiektől, hogy melyik fa lesz a “Normafa”? Azt hitték hülyéskedek, de nem. Tényleg tudni szerettem volna, hogy hogy is van ez a Norma-fa dolog… Senki nem tudta pontosan a történetét, de mikor hazaértem, utánanéztem:

“A Normafa lejtő tetején állt egy vén bükkfa, amely egy monda szerint Mátyás király születésekor sarjadt. Több ízben villámcsapás érte. Írók, költők, művészek kedvelt kirándulóhelye volt. 1840-ben itt énekelte Bellini: Norma című operájának nagyáriáját Schódelné Klein Rozália, európai hírű énekesnőnk. Ettől kezdve a korábban Viharbükknek nevezett fát Normafának nevezték. A korhadt faóriás 1927. június 19-én, vasárnap délelőtt dőlt ki. Később egy oszlopra erősített tábla Devecseri Gábor soraival jelezte, hogy ott állott a Normafa. Emlékére a főváros 1962-ben egy új bükkfát ültetett, az eredeti fa helyén ma emléktábla áll. A kidőlt fatörzset a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja. Időközben azonban megfeledkeztek róla, és a vízesés falához támasztott törzset a reárakódott, vastag mészbevonat elválaszthatatlanul odakötötte a falhoz, ma is ott látható.” - ez a hivatalos magyarázat áll a normafa.hu kezdőlapján.

Közös selfie

Kis séta után meg is találtuk a megfelelő helyet. Gyorsan elkezdünk tűzifa után nézni, kipakolni a kellékeket, zöldséget, szalonnát, nyársat készíteni, megvágni a szalonnát, stb.

Nagyon hamar kiderült, hogy kicsit más kép él mindannyiunkban arról, hogyan kell szalonnát sütni, mekkora egy nyárs, annak milyen formája van, és végül, de nem utolsósorban, mekkora a sütni való szalonna és hogyan kell “helyesen” a nyársra szúrni. A sok röhögés és szívatás után megegyeztünk, hogy úgy is csak az számít, hogy finom legyen. :)

Hmm!

Na vajon kié a termetes szalonna? Naná, hogy az enyém! Nem vagyok kispályás! Ráadásul egy kis girnyó szeletből mennyi zsír lesz? Semennyi! Én meg éhes voltam, meg egyébként is így szoktuk otthon. :) Igaz édesapa?! :)

Peti és a kétágú nyárs

A sütés

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Irritációt és szárazságot észlelni bőrünk bármely területén kellemetlen. Száraz szemhéjjal küzdeni viszont különösen fájdalmas és zavaró tud lenni.
Lifestyle
Ennyire hatékony és sokoldalú ital nem igen van, szóval érdemes már most raktároznod belőlük, hogy mindig kéznél legyenek!
Lifestyle
Az Ikrek óriási terhektől szabadul ma meg. Napi horoszkóp!