3 dolog, amit nem tudtál a pletykáról

“A pletyka olyan mint a szex, nagyon sokáig nem ismerték el a jelentőségét és tiltották az élvezetét…pedig mindenki csinálja”.

Pletykatitkok

A fenti mondatot Szvetelszky Zsuzsa pletykakutató előadásában hallottam.  Igen, igen, pletykakutató. Erre szakosodott. :) Van is létjogosultsága, hiszen a kommunikációkutatók szerint a beszélgetéseink 66%-át teszi ki a pletyka és mi alig tudunk róla valamit. Legalábbis eddig, mert 3 dolgot már tuti tudni fogsz róla:

1. Mindenki csinálja

Az első mondatomat is idefűzhetném, hiszen a szakértőnő is a szexre hivatkozik. A pletyka is egy olyan dolog, amit mindenki csinál, maximum nem beszél róla. Csináljuk otthon, munkahelyen, interneten, szóval mindenhol pletykálkodunk, persze a munkahelyen jóval kevesebb a közös kiindulópont a pletykára, mint más életszintéren vagy egy 100 évvel ezelőtti faluban. Kár tagadni csajok, mindenki csinálja, minden helyszínen megjelenik a pletyka, ahol emberek mozognak.

2. Más a testtartása a pletykálkodóknak

Arról ismered meg az éppen pletyizőket, hogy kicsit közelebb hajolnak egymáshoz és előre is dőlnek, míg a normál beszélgetés közben sokkal kimértebb és távolságtartóbb a testtartásuk.

3. Ez csak természetes…

A pletyka a legősibb formája a kommunikációáramlásnak. Nem szégyellni való rossz dolog, hanem egy kötetlen véleményáramlás.  Ráadásul folyamatosan változik, alakul, a terjesztők „szájíze” szerint formálódik. Biztosan Te is mondtál már valamit, ami valami totál másképpen tért vissza hozzád, vagy hallottál valamit, aminek a fele sem alapult végül már valós tényeken. 
A pletykát érdemes megkülönböztetni a hírektől és a rágalomtól, az intrikától, a manipulációtól, a spamtől. De gondolom mindenkinek ismerős, hogy a pletyka a sz#&rkeverés egyik jól ismert eszköze is lehet, ugye-ugye? :D

Ha te is szoktál pletykálkodni (márpedig a fentieket olvasva tuti), vállald egy LIKE-kal! Vagy ha nem mered, olvasd el az előző bejegyzést is!

Fotó: danoah.com

Oldalak

Lifestyle
Sokan kihagyják ezt a jelentéktelennek tűnő, ámde annál fontosabb lépést a sonkafőzés során. Vajon te is itt hibáztál eddig?
Sztárok
Ha ezt túl fogja élni Krausz Gábor és Mikes Anna szerelme, akkor valószínűleg mindent. A sztárpáros igyekezett megnyugtatni a rajongókat.
Sztárok
Gal Gadot nem sokat beszél a magánéletéről, így senkit sem lepett meg, mikor kiderült: nemrég a legnagyobb titokban hozta világra negyedik gyermekét. A DC sztárja most friss fotóval jelentkezett az...