Sztárok

"Úgy érzem, most értem be igazán" - Szolnoki Péter 50 éves lett

Szolnoki Péterrel könnyű egy FemHullámhosszon lenni, nemcsak azért, mert az egyik legszebb magyar hang. A Bon-Bon együttes 25 éves lett, és a frontember is kerek születésnapot ünnepelt tavaly.

FemHullám - beszélgetések Kraszkó Zitával

A FemHullám rovatában olyan emberekkel beszélgetek, akikkel már találkoztam vagy valamilyen közünk volt egymáshoz. Akikkel valaha útjelző táblái voltunk egymásnak - és az is lehet, hogy bár hálásan, de már rég elhaladtunk egymás mellett - vagy folyamatosan közös hullámhosszon rezgünk. Figyeljük egymást, sokat tudok róluk és az érdekel, kik is ők valójában. Biztosan másképpen kérdezek és talán másképpen válaszol az, akivel egy FemHullámhosszon vagyunk.

Amikor egy szerző új sorozatot indít, ami egyszerre nagyinterjú és sztárinterjú is, mégis érzéki és baráti találkozásokra épül, ugyanakkor nem akar bennfenteskedni, megelégszik az őszinteséggel, akkor mindezen felül nagyon nehéz megindokolni, mégis miben más, mint bármely beszélgetés, ami az online médiában olvasható és ismert emberekkel készült.

Egyelőre annyit garantálhatok, a FemHullám az az interjúsorozat, amiben soha nem fogom leírni azokat a szavakat vagy mondatokat, hogy „hiszen”, a „népszerű popsztár”, a „gyönyörű magyar énekesnő” és nem fogom megkérdezni: „milyen érzés volt a döntőben?” (nyilván jó) és hogy „honnan jött az ötlet?” (gondolom az illető vagy egy másik illető agyából egy ihletett pillanatban). Szeretném azt hinni, hogy ha valóban kíváncsiak vagyunk egymásra és öröm a beszélgetés, akkor nem kell közhelyekbe menekülni.

Első vendégemmel erre kicsi is az esély, mert ő aztán minden közhelyet kifacsar, átír és elviccel, mi több, ötleteit képekbe önti. „Nagyon rossz szóviccek rovatát” Facebook-oldalán kezdte el építeni és nem csak nagy rajongó tábort szerzett vele, de közösséget is épített. A cikk megjelenésétől számítva bárki szörnyülködhet a rémes poénokon, mert önálló oldalt kap az a mintegy 12000 kép, ami az elmúlt években általa született. Igen, ő pont ugyanaz az előadó, aki azt énekelte, hogy "kell még három elefánt, az úgyis elfér" meg azt, hogy "nem vagyok James és nem vagyok Bond", és még annyi más slágert, hogy akkor sem férne el ebben a cikkben az életműve, ha minden bekezdésnek egy album vagy dalcímet adunk. Ezalkalommal az egyik legszebb magyar férfihang tulajdonosával, Szolnoki Péterrel ülünk fel a FemHullámra, aki muzsikus, fuvolaművész, dalszerző és énekes, 25 éve a Bon-Bon együttes frontembere és éppen 2020-ban lett 50 éves.

Álomgyár

„Mindegy hol kezdjük el,

Mert minden történet és film

Rólunk szól.

Eljátsszuk ezredszer,

És újra elvarázsol.”

(Duba-Török-Szolnoki)

Te most megint Egerben vagy? Ott is élsz?

Biatorbágy és Eger között ingázom, de Eger a bázis. Már öt éve itt élek a párommal.

Ebben az évben a karantént is ott töltötted?

Igen, az első hosszabb lezárás alatt is itt voltunk.

Egerben, egy csodálatos borvidéken élsz, miközben absztinens lettél. Nem nagy a csábítás?

Á, egyáltalán nem, már két éve semmit nem iszom. Akkor egyszerűen elérkeztem az életemnek ahhoz a pontjához, amikor már tudtam, hogy nincs szükségem erre. Oda kell figyelnem az egészségemre, rendszeresen sportolok. Amióta újra zárva vannak a konditermek, nem mentem el sportolni, de azért a mozgás folyamatosan jelen van az életemben.

Tele voltak anno a lapok a nagy fogyásoddal..

Tíz éves történet, ha valakit érdekel a sztori, benne van a Bon-Bon-könyvben.

Lefogyni talán könnyebb, mint tartani a súlyt. Neked mi a recepted?

Sajnos én nagyon könnyen fogyok. És azért mondom, hogy sajnos, mert ha mondjuk valami miatt bekerülnék a kórházba, én tíz nap alatt tíz kilót fogynék. Nekem a hízás volt mindig nehezebb.

A zene mellett, a szabadidődben sok időt töltesz "Nagyon rossz szóvicceid" képes megvalósításával. Hogyan és mikor kezdődött ez nálad?

Először csak a magam szórakoztatására és szűk körnek kezdtem készítgetni ezeket a vicceket és aztán úgy alakult, hogy most már el is várják tőlem. Nyolc-kilenc éve kezdtem el kiposztolni őket, és ma ha egy héten egyszer, vagy kétszer nem teszek ki valamit, akkor már szó éri a ház elejét. Amúgy nem veszi el sok időmet, alkalmanként legfeljebb tíz percet fordítok egy egy kép elkészítésére.

Mindig rácsodálkozom, hogy milyen jól bánsz a Photoshoppal és más programokkal. Ezeket autodidakta módon tanulod?

Igen. Sőt, annak idején asztali gépen használtam ezeket a programokat és olyannyira megtanultam, hogy már kész lettem volna lemezborítókat tervezni, de ma már mindent telefonon csinálok. Amit kitalálok, meg is csinálom és felrakom. Az is fontos volt számomra, hogy mástól csak nagyon ritkán vegyek át poénokat, főleg saját kútfőből merítek. Ezeket el is látom vízjellel. Jól esik, hogy mostnában egyre inkább visszaköszönnek a szóvicceim.

Szerintem az ötletet, magát, azért sem tudják ellopni, mert másik nagy értéke a közösség, amit köré teremtettél. Rendszeresen követlek és úgy érzem magam a kommentelők között, mint egy nagy baráti társaságban. Sokan rajtad keresztül kezdtünk el csetelni.

A közösségnek nagyon örülök. Ez talán még fontosabb, mint az, hogy én szórakoztatok. Van az a réteg, aki tényleg csak ezért jön az oldalamra. Olyan is van, aki a saját odaillő poénjaival szól hozzá. Én is jókat szórakozom.

A kommentek sokszor legalább olyan jók. Amikor például az Irígy Hónaljmirigy tagjai hozzászólnak egy-egy képhez, az önmagában egy show.

A kommenteknél gyakran felmerül, hogy az adott vicc tényleg nagyon rossz. Ez nem kérdés, pont ezért lett a rovat címe ez: „Nagyon rossz szóviccek”. A legnagyobb rajongóm, Kabai Laci például egyfolytában savaz. De olyan szinten, hogy "letöröl az internetről, és másokat is erre buzdít". Persze nagyon jó barátok vagyunk és sokat röhögünk, amikor felhívjuk egymást, de ott folyamatosan oltogat.

De azért a pozitív fogadtatásban benne van más is. Nemcsak a vicc és a barátság, hanem a Bon-Bon, a zene, az elképesztően sikeres 25 év, ami a hátad mögött van, a slágerek, amiket mindenki ismer. Nagyon szerethetőek vagytok Török Tamással.

Ennek nagyon örülök és erre büszke is vagyok, hogy már huszonöt évesek vagyunk a Tomival, sőt már lassan elmúlik, mert mindjárt itt a május és akkor már huszonhat évesek leszünk. Tavaly nem tudtuk megünnepelni ezt a 25. évfordulót.

A szív útjai

„Sok száz arc, amit láttam már,

sodor a szürke tömeg, visz a városon át.

Minden pillantás csak egy választ vár,

lehet e bármiben hinni tovább.”

(Duba-Török-Szolnoki)

Mi a titkotok Tomival? Hogy nem untátok meg egymást 25 év alatt?

Szerintem a kölcsönös tisztelet, a barátság, a közös ügy, a tolerancia és persze a humor a "titok". Nincs olyan, amit nem tudunk megbeszélni. Szeretünk jókat nevetni, főleg a saját "nyomorunkon".

Sem a 25. évfordulót nem tudtátok megünnepelni, sem az 50. születésnapodat. Lett volna egy nagy szülinapi koncerted, amit végül nem tudtál színpadra vinni. Ezt még tervezed bepótolni később?

A születésnapi koncertet nem tudom, de a Bon-Bon 25-öt – nevezzük inkább Ezüstlakodalomnak – mindenképpen szeretnénk bepótolni. Az 50. születésnapi koncert egy elég komplex fellépés lett volna zeneileg és felépítésileg is, mert azért a Bon-Bonon kívül elég sok minden mást is csinálok. Abban lett volna jazz, Disney- és más rajzfilm betétdalok, az elmúlt 25 év duettjei a pályatársakkal...

Talán a legtöbb duettet te énekelted Magyarországon...

Ezt nem tudom, de az elmúlt években tényleg sok mindenkivel daloltam. A 2020-as évben is legalább öt duettet énekeltem, vagy mások dalát vagy a sajátomat...de főleg mások kérnek fel, mert szeretnek velem énekelni.

Egyik első és leghíresebb duettpartnered Auth Csilla volt. A Color együttes I fear for you című számát Féltelek címmel tettétek az az egyik legismertebb magyar duett számmá. Van még olyan duett partnered, akivel azt érzed, hogy hangilag és érzelmileg is különlegesen jó az összhang?

Auth Csillával nem csak az az egy duettünk volt anno, hanem még előtte a Meseautó című lemezen ’94-ben, régi békebeli slágereket dolgoztunk föl. Ugyanabban az évben ment Friderikusz Sándor műsora: a Békítő show és annak a szignálját is mi énekeltük Csillával duettben. A Féltelek csak később jött, de tény, hogy ez lett a legsikeresebb. Csillának utána a saját lemezére mint szerző is írtam dalokat. Mivel ő visszavonult, azóta csak a jubileumi koncerteken adjuk elő a Félteleket. De válaszolva a kérdésedre, Hajdu Klárival szerettem a legjobban énekelni. Mostanában pedig Kollányi Zsuzsi a visszatérő duett partner. Két évvel ezelőtt vettük fel a "Csak te meg én" című dalt, a tavalyi évben pedig kettőt is énekeltünk. Az egyik a "Kincs" című dalom, amit a Femcafe olvasói is ismerhetnek, mert írtatok róla, ami lényegében egy szerelmes dal. Készítettünk hozzá egy vicces kis karácsonyi klippet is. A másik közös dalunknak pedig az a címe, hogy "Élj!". Ezt ebben az évben szeretnénk majd bemutatni.

Haverok, buli, szamba

„Úgy gondolja sok-sok kockafej
Hogy minden pillanathoz józan ész is kell.
Tévednek! Az élet jóval egyszerűbb.
A föld a jó buliktól sokkal gömbölyűbb.”

(Duba-Török-Szolnoki)

Akkor te vagy a kevés kivételek egyike, akinek a tavalyi év jól sikerült?

Igen, szerencsésnek mondhatom magam, hogy a nehézségek ellenére jól alakult a tavalyi évem, pedig nem indult vidáman. Három nagyon közeli barátunk hunyt el: Gesztesi Karcsi az év elején, aztán Gyenes Béluska, a Bon-Bon zenekar állandó szaxofonosa és az Azok a fiúk zenekar énekes-gitárosa Szerdahelyi Laci. A mélypont után viszont nekem minden jól alakult. Moravetz Levente felkért, hogy komponáljam meg a Sárkányszív című történelmi musical dalait, amit sikerült befejezni az első hullám előtt. Még a kényszerleállás is jól jött. Jól esett a pihenés, mert az elmúlt 25 évben folyamatosan mentünk, éjjel nappal. Mivel itt, Egerben van a lakóhelyünkhöz közel egy szőlőbirtok, így a legnagyobb lezárások alatt is tudtunk sétálni vagy futni, nem volt bezártság érzetünk.

Végül elkészült a Nagy Lajos királyról szóló Sárkányszív?

Igen, elkészült. Be is mutattuk Moravetz Levente rendezésében, Sasvári Sándor főszereplésével a simonpusztai lovas színházban. Azóta volt még két előadás, csak jött a vírus második hulláma és le kellett állnunk. Remélem, hogy ebben az évben folytatódnak az előadások, akárcsak a Bon-Bon musical előadásai is, amiben játszom. Szerencsésnek mondhatom magam, mert ebben a nagy nihilben is kaptam lehetőségeket. Decemberben felléphettem a Müpában, László Attila és a Senior Big Band vendégeként.

A Bon-Bonnnal jártátok az országot és tömegeket mozgattatok. Milyen volt közönség nélkül játszani?

Fura, de úgy fogtam fel, mint egy élő rádiófelvételt, ahol nincs közönség. Ilyenek régen is voltak, nem annyira szokatlan. A dalok végén egymást tapsoltuk meg, ez kicsit vicces volt. A tavalyi év legnagyobb zenei élménye számomra Charlie lemezfelvétele volt, amire elhívott engem duettezni. Ezen a lemezen Nika és Tóth Vera is szerepel, és van egy közös dal is, amit négyen énekelünk. Nekem nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy Charlie elhívott a saját lemezére énekelni meg aztán a koncertjére is.

Fuvolázol még?

Persze, sosem hagynám abba. A Bon-Bon lemezeken és koncerteken is megszólaltatom. Mostanában épp Kontor Tominak készül egy új lemeze, amin nemcsak vokálozom, hanem fuvolázom is. Tavaly több karantén projectben is játszottam a hangszeremen, mint például amit Temesi Bercivel vagy a Peet Projecttel készítettünk.

Jöhet a folytatás

Várj! Hidd el, hogy nagyon régen kész.
Az a film, ami rólad is szól.
Nézd! Mindig jön újabb és újabb rész.
Te is benne vagy, láthatod jól.
Soha nincs vége.

(Duba-Török-Szolnoki)

Hogy érint az idő múlása? Az 50 megviselt?

Nem. Nyilván, mert nem érzem magam 50 évesnek, úgyhogy még nem estem pánikba – nevet. Sőt, én úgy érzem, most értem be igazán. Rohadt jól nézek ki... – még jobban nevet.

Akartam mondani, hogy rohadt jól nézel ki! De már régóta...

Tényleg jól érzem magam, amiben nagy szerepet játszik az is, hogy van egy kiegyensúlyozott kapcsolatom, Vikivel találkoztál már...Nagyon fontos, hogy az embernek olyan társa legyen, akivel kiegészítik és kölcsönösen építik egymást.

Neked az vált be, ha civil a párod?

Erre nem tudok egyértelmű igennel felelni. A gyermekeim anyja pedagógus. Utána volt két hosszan tartó zenész kapcsolatom, de azok sem a zene miatt szakadtak meg. Most úgy érzem, hogy nekem jobb a civil társ.

A gyerekeid szinte már felnőttek, követ valamelyikük az előadói pályán?

Nem tudom, ki fogja ezt az örökséget tovább vinni, de mindhárman foglalkoznak zenével. Bogi nagyon jól énekel, táncol és nemcsak csodaszép, hanem még okos is. Az egyetemen televíziós műsorkészítést tanult és most társ-szerkesztőként dolgozik az egyik tévében. Peti fiam 20 éves, ő a Metropolitan Egyetemre jár képalkotás szakra, vágónak tanul. Gitározik, főleg heavy metalt játszik és van zenekara. Talán Balázs fiam hordozza magában a legjobban azt, amit én csinálok. Színészetet tanul a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnáziumban, neki is van saját zenekara, ahol ő az énekes, többször fel is léptek már. Rajta látom azt, hogy nagyon nagy örömmel csinálja és teljesen átlényegül a színpadon. Vele és Bogival is énekeltünk már duettet.

Írtál új dalokat a karantén alatt?

A musical mellett két dalt írtam. Szóval nóta van bőven, már csak a felkérések hiányoznak.

Akkor ebből kívánunk neked és minden zenésznek minél hamarabb, minél többet! Boldog születésnapot Bon-Bon együttes! Boldog születésnapot Peti!

Fotók, leadfotó: Höltzl Gergely, Pintácsi Viki, Szolnoki Peti
A cikkhez tartozó galéria: 
Sztárok
Lifestyle
A lakó kertészkedni akartak a budapesti, XII. kerületi házánál, de hátborzongató dolog fogadta. A medencében két tetemet is talált.
Sztárok
Új lemezének fogadtatásáról, a női rapperlét mivoltáról és a siker hatásairól is kérdeztük Sisit, akivel a Budapest Park nyitó sajtótájékoztatóján beszélgetettünk.
Sztárok
Ma a DJ és producer világsztár, Kygo bejelentette 2024-es világkörüli turnéjának észak-amerikai és európai állomásait. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között...