Veszélyben a Wiener Schnitzel! Betiltja az EU a bécsi szeletet?

"EU-tilalom fenyegeti a panírt" - sokkolta olvasóit ma reggel a Die Presse című mértékadó osztrák napilap. Az osztrákokat durván megrázta a hír, hogy kedvenc fogásuk, a Wiener Schnitzel az Európai Unió tiltólistájára kerülhet, ha nem változtatnak a panír összetételén.

Katasztrófa a látóhatáron

A Die Presse cikke nem kevesebbet állított, mint hogy a bécsi szelet felkerült Vytenis Andriukaitisnak, az EU egészség- és élelmiszerbiztonsági biztosának a feketelistájára. Az ok, hogy sütés közben a panír a vörös húsok (borjú, sertés) egy bizonyos összetevőjével, a galactose-alpha-1,3-galactose-zal reakcióba lépve egy különösen allergén hatású vegyi koktélt alkot. Andriukaitis úr nem egy ketyefetye alak, az említett szénhidrát pedig valóban egy alattomos anyag, a húsallergia lehetséges kiváltója.

Felbolydultak a kommentelők

A kommentelők már Ausztriának az EU-ból való kilépését és a rántotthúsok hegyein épült Figlmüller-ház közeli bukását vizionálták. (Ami a Tafelspitznek a Plachutta, az a Wiener Schnitzelnek a Figlmüller.) Jó okkal, hiszen az osztrákoknak a Wiener Schnitzel nem egyszerűen egy étel, hanem egy életérzés, az identitásuk része.

Oldalak

Sztárok
Bobbi a legendás énekesnőhöz kísértetiesen hasonló módon vesztette életét, mindössze 22 esztendősen, amikor még előtte állt az élet...
Sztárok
Varga Izabella a kezdetektől a megszűnésig, vagyis 1998-tól 2021-ig játszott a tévésorozatban.
Sztárok
A TV2-nél már volt példa arra, hogy valamelyik műsorhoz egy hatalmas nevet tudtak leszerződtetni. Ilyen volt ugye Gabriela Spanic is.