Táfelspicc vagy amit akartok - Vízkereszt és Plachutta

Igyekeztünk tartalmasan tölteni a karácsonyi ünnepkör utolsó napját a verőfényes időben. Sétáltunk a Parlamentnél, belebotlottunk egy különleges művészeti élménybe, és meglátogattuk a Tafelspitz szentélyét, a Plachutta éttermet.

Séta a Parlamentnél

Az elmúlt alkalommal félbeszakítottuk a hop-on-hop-off túránkat az 1-es villamossal, most kihasználva, hogy Vízkereszt munkaszüneti nap Ausztriában, pótoltunk egy kicsit. A Parlament a Ring legmonumentálisabb épülete, elbóklásztunk egy kicsit Pallasz Athéné szobra körül, megmásztuk a kocsifelhajtót, és sütkéreztünk a csodálatos napsütésben.

A múltkor az Otto Wagner-féle Postatakarékpénztár mögött sétálva félszemmel kiszúrtunk egy barokk templomot, amit jezsuitának gondoltunk, és most visszatértünk, mert kíváncsiak voltunk, hogy hogyan ünneplik a Háromkirályok napját, azaz a Dreikönigstagot, ahogy errefelé a Vízkeresztet hívják.

A Postgassén álló templomról kiderült, hogy Domonkos-rendi, de nem hiába jöttünk, mert igazi barokk építészeti remekkel találkoztunk. A templomot illatos tömjénfüst töltötte be, ami különös fényjátékot eredményezett a beszűrődő napsugarakkal.

Az egyik mellékoltárnál felállított betlehemi jeleneten a Háromkirályok teszik tiszteletüket a kisded Jézusnál.

Kíváncsiságból rákerestünk a jezsuita templomra, és pont két sarokra álltunk tőle, úgyhogy átsétáltunk az 1385-ben alapított régi egyetemmel, az Alte Universitättel összeépült Jesuitenkirchéhez. És milyen jól tettük.

A bécsi jezsuiták bátorságát és nyitottságát dicséri, hogy a René Magritte, belga szürrealista festő emlékére készült, a művésznek a Kastély a Pireneusokban című képét idéző installációt a dominikánushoz hasonlóan díszes barokk templom főhajójában függesztették fel.

A tájékoztató szerint a korábban Amerika sok múzeumát megjárt alkotás új értelmet nyer a jezsuita templomban. A Bibliában számos helyen utalnak az Úrra mint sziklára, erősségre, Szent Péter pedig az egyház sziklájaként jelenik meg a történelemben. A szikla valószínűtlen lebegése párhuzamba állítható mind a halhatatlan lélek Menny és Föld közötti lebegésével, mind pedig a templomban található több műalkotáson is látható lebegő alakokkal. Ahogy Schörghofer atya, a templom rektora és művészettörténésze fogalmaz: “Itt a lebegés egy teljesen normális állapot.” Az installáció még Húsvét után két hétig megtekinthető.

Oldalak

Sztárok
Mikes Anna és Krausz Gábor hamarosan visszatérnek Magyarországra az Ázsia expressz forgatásáról. Remélhetőleg csak pozitív élményekkel gazdagodtak odakint.
Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.