Schönbrunn: Gloriette és Zoo

A schönbrunni császári kastély megtekintése kötelező bécsi turistaprogram. Mária Terézia, a termetes Habsburg anyacsászárnő, Ferenc József, a munkamániás császár és persze Sissi, a melankolikus császárné élete is szorosan kötődött a nyári rezidenciához.

Schönbrunn

Schönbrunn a XVI. század óta a Habsburgok vadaskertje volt. II. Miksa császár vette meg a Wien folyó Hietzing és Meidling közé eső árterét, ahová az őzek és vaddisznók mellé számtalan madárfajt is telepítettek. A ma ismert kastély Mária Terézia uralkodása alatt épült, és I. Ferenc átalakításainak köszönhetően nyerte el klasszicista formáját.

A kastély megtekintése kötelező program a turisták számára, de a hatalmas park önmagában is rengeteg lehetőséget kínál. Schönbrunn minden évszakban más arcát mutatja, és gyerekekkel is kiválóan lehet itt időt tölteni.

A Kaiserpavillon

Schönbrunnba a legegyszerűbb az U4-es (zöld) metróval kijutni. A Wien kikövezett medre mentén halad a szerelvény, a legtöbben értelemszerűen a Schönbrunn megállónál szállnak le. Így a kastélypark belvároshoz közelebbi sarkához jutunk, ahonnan vagy a főbejárathoz sétálhatunk, vagy az oldalbejáraton keresztül a parkban közelíthetjük meg a kastélyt.

Mi általában a Hietzing megállót választjuk. Ez a park másik végében van, közel az állatkerthez. Otto Wagner-rajongóként sosem mulasztjuk el, hogy egy pillantást vessünk az általa tervezett Kaiser- vagy Hofpavillonra, a Stadtbahn egykori császári megállójának épületére.

A Schönbrunn Zoo

A schönbrunni állatkert felnőtteknek is ajánlott program, de gyerekekkel igazán szuper. Ha van lehetőségünk többször is eljönni ide, érdemes a kedvezényes éves bérletet választani, ami már három látogatás esetén is megtérül.

A Burggartenben álló pálma- és pillangóházhoz hasonló, acélszerkezetes épület a schönbrunni Palmenhaus. A szomszédos Wüstenhaus-szal, azaz sivatagi házzal együtt állatkerti kombijeggyel látogathatók.

A schönbrunni állatkert teljes bejárása nem egynapos vállalkozás. Hagyhatjuk magunkat sodorni az árral, de tudatosan is kiválaszthatjuk a programokat. A mi kedvenceink a panda- és fókaetetések.

A Schönbrunn Zoo-ban több játszótér és sok vicces állatszobor is van, amire a kisebbek előszeretettel kapaszkodnak fel. Ha turistaként jár valaki Bécsben, és érdekli az állatkert, akkor úgy tervezze a programot, hogy legalább két órát szánjon rá, de célszerűbb félnapos látogatásban gondolkodni.

Állatkeri fotóalbumunk a Facebook-oldalunkon itt.

Oldalak

Sztárok
Ma a DJ és producer világsztár, Kygo bejelentette 2024-es világkörüli turnéjának észak-amerikai és európai állomásait. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között...
Lifestyle
A bűnözők magánszemélyeket próbálnak meg rávenni arra, hogy egy „MNB által támogatott” víruskezelő programot töltsenek le.
Egészség
Bár sokan egyből kidobják a banán héját, miután megették a gyümölcsöt, rosszul teszik, ugyanis sokféleképpen felhasználhatjuk a banán külsejét - még a bőrünkkel is csodát tehet.