Sacher kontra Demel: A nagy tortaháború

A Sacher-torta ugyanúgy hozzátartozik Bécs hagyományos arculatához, mint a Ring, a Stephansdom, Schönbrunn, Mozart, Klimt, Sissi vagy a Wiener Schnitzel. A közel 200 éves Sacher-torta ma Ausztria egyik legkeresettebb exportcikke, de történetét hosszú pereskedés, intrika és családi drámák szövik át.

A Sacher-legenda

A Sacher-torta, amit a legenda szerint a 16 éves szakácsinas Franz Sacher ötlött ki Metternich herceg konyháján 1832-ben, Bécs hagyományos imázsának elengedhetetlen része. A Sacher-cég évente 360.000 darabot exportál a díszdobozos süteményből, de a torta helyi változatait a Monarchia volt országainak szinte minden cukrásza készíti.

A torta sokáig nem keltett különösebb feltűnést, talán el is felejtették volna, ha a családi hagyományt nem viszi tovább a legidősebb Sacher-fiú, Eduard, aki az udvari szállító Demel cukrászatban (K.u.K. Hofzuckerbäcker Demel) inaskodott. Eduard ekkor tökéletesítette apja receptjét, a torta ott is került először forgalomba.

A Demel patinás hely a Kohlmarkton, a Hofburg tőszomszédságában. Sok turista látogatja, de a féltucatnyi teremben törzsvendégek is kávéznak, süteményeznek, olvassák kedvenc újságaikat. A Demel készítette Erzsébet császárnő, azaz Sissi kedvenc ibolyafagylaltját és a kandírozott ibolyavirágot, ami ma is kapható az üzletben, akárcsak a cukrozott rózsaszirom.

Eduard Sacher elhagyta a Demelt, hogy 1876-ban megalapítsa a Hotel Sachert, és természetesen magával vitte a családi tortát is. Eduard özvegyének haláláig a sütemény karrierje töretlenül ívelt felfelé. 1934-ben azonban csődbe ment a Hotel Sacher, ifjabb Eduard pedig a Demelben kapott állást, ahová az Eduard-Sacher-Torte kizárólagos értékesítési jogával vásárolta be magát.

A tortaháború 1938-ban robbant ki, amikor a Hotel Sacher új tulajdonosai városszerte az “Eredeti Sacher-torta” néven kezdték árulni a saját terméküket. A zavaros háborús helyzet, majd Bécs katonai megszállása elodázta az összecsapást, de 1954-ben a Sacher-cég perre vitte az ügyet.

A 7 évig tartó perben a jogokon kívül a torta sajátosságairól is vita folyt. A Demel-recept a tésztához vajat és nem margarint ír elő, a megsült piskótát pedig nem vágják ketté középen, hogy oda is kenjenek egy réteg baracklekvárt, mint ahogy azt a Hotel Sacherben teszik. 1963-ban a felek peren kívül megállapodtak, azóta a Hotel Sacher ‘Original Sacher-Torte’, a Demel ‘Eduard-Sacher-Torte’ néven forgalmaz.

Oldalak

Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.
Fashion&Beauty
Rihanna ismét elképesztő külsővel jelent meg: a barbadosi énekesnő nemrég a Fenty és a Puma közös eseményén tette tiszteletét, ahol mindenki megcsodálhatta vadonatúj frizuráját.