Piac és szecesszió: a bécsi Naschmarkt

Ha azt mondjuk Bécs és piac, akkor a Naschmarkt. A sznobok turistásnak tartják, a helyiek drágállják, a kofák és az étteremtulajdonosok az elhúzódó felújítások miatt panaszkodnak, de a Naschmarkt mégis minden nap megtelik emberekkel. Szombatonként pedig, amikor összecsődül a város legnagyobb bolhapiaca, szinte mozdulni sem lehet. A szecesszió rajongói azonban más miatt is elzarándokolnak ide.

Ínyenc falatok

Két sarokra a bécsi Operától, a Karlsplatz mögött kezdődik Bécs legismertebb piaca, a Naschmarkt. Sokan jönnek megnézni a Szecesszió Házát a hatalmas aranylevelekből font gömbbel, Gustav Klimt Beethoven-frízével, és még többen bámészkodnak, vásárolnak, fogyasztanak a Naschmarkton.

A piac emberemlékezet óta létezik, de mai helyét a városnak is nevet adó Wien folyócska lefedésével alakították ki a XIX. században. A föld alá szorult Wien alagútjaiban 1949-ben, A harmadik ember címmel híres kultuszfilmet forgattak Orson Wellesszel a főszerepben. A film helyszínei vezetéssel bejárhatók, a 3. MannTour bejárata a Karlsplatzon található.

A piacon vannak legendás kofák, mint például Martina Himmelsbach, akinek zöldség-gyümölcsüzlete 1950 óta ugyanott működik. De sokan járnak a Naschmarktra a különféle éttermek miatt. Három kiváló tengeri specialista is van itt, az Umar, a La Marée és a Nautilus. Az Umar friss halat is árul a pultból, sőt osztrigát fogyaszthatunk amúgy az utcáról.

Egy jó ebéd a La Maréeban igazán feldobja a napot.

Érdemes a Naschmarkt mindkét utcáján végigsétálni. A Linke Wienzeile, azaz a Wien bal partja felé esőben inkább éttermeket, kávézókat, a Rechte Wienzeile felé esőben inkább standokat, üzleteket találunk.

Oldalak

Sztárok
Mikes Anna és Krausz Gábor hamarosan visszatérnek Magyarországra az Ázsia expressz forgatásáról. Remélhetőleg csak pozitív élményekkel gazdagodtak odakint.
Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.