Bécs legszebb temploma

Huszonöt éve szerepel egy épület neve azon a listán, amin az "egyszer látnom kell" tételeket gyűjtöm. Éppenséggel nem elérhetetlen, Bécs 14. kerületében található, húsz percnyi buszozásra a Ringtől. A bécsi szecessziós építészet királya, Otto Wagner Steinhofba álmodta meg a tökéletes templomot.

Steinhof

Bécs 14. kerületében, Steinhofban található az a több mint 50 épületből álló pszichiátriai intézet, ami ma Otto Wagner építésznek, a Jugendstil királyának nevét viseli. A hatalmas parkban álló pavilonok többsége Wagner tervei alapján épült, és itt áll a mester 1907-ben elkészült, Szt. Lipótról, Bécs és Ausztria védőszentjéről elnevezett templomépülete is. (Ne keressünk összefüggést a budai Lipótmezővel, véletlen egybeesésről van szó.)

A steinhofi Szt. Lipót építése egybeesik Otto Wagner másik csúcsteljesítményének, a bécsi Posta-takarékpénztárnak a kivitelezésével. A mester pályájának csúcsán álmodja meg a tökéletes templomot, életművének egyik legjelentősebb épületét, ami megkockáztatom, Bécs legszebb temploma.

Ha a Parlament mellett, a Dr. Karl Renner Ring megállónál felszállunk a 48A buszra, akkor átszállás nélkül juthatunk el Steinhofba. A látogatás azonban némi tervezést igényel, mert a templom csak szombaton 16-17 óra (ingyenes) és vasárnap 12-16 óra között (€2 belépőjegy) tekinthető meg.

Oldalak

Sztárok
Asta Nielsen a némafilm korszak első európai sztárjaként vonult be a történelembe; kivételes élete volt, ő maga pedig igazi jelenségként ragyogott, akiért csakis rajongani lehetett.
Utazás
A Védelmi Tanács vasárnapi ülése után magasabb szintre emelték hazánkban a terrorkészültséget - számolt be róla a Magyar Nemzet.
Fashion&Beauty
A brit királyi család legnépszerűbb tagja maga a két lábon járó stílusosság. E megtisztelő titulust nagyrészt következetességének és pontosságának köszönheti.