Fizetés különbség – avagy az egyenjogúság hol van?

A minap elkezdtem írni szokásos bejegyzésemet, ahogy a címben is látszik, az egyenjogúságról. Annyira nem volt pozitív az eredeti bejegyzés hangulata, de azért annyira nagy mélységet sem érintett. Saját példák voltak benne némi humorral és kevésbé támaszkodtam a mérhető tényekre.

Tényleg kevesebbek a nők?

Szóval elégedetten végeztem a bejegyzéssel (mert nem voltam határidőcsúszásban sem), de ma reggel beléptem a Facebook oldalamra és egy nagyon hatásos montázst találtam az idővonalamon. Talán többen is láttátok már, a montázst Béres Fanni készítette és a címe: Fizetés különbség. A bal oszlopban a hivatalos bankjegyek a megszokott arcokkal (mind férfi), míg a jobb oldali oszlopban hasonló színvilágú bankjegyek történelmi női arcokkal. Ez utóbbiak névértéke azonban durván 20%-kal alacsonyabb.

Igen, a számokkal eddig is tisztában voltam. Az eredeti cikkemben is feltüntettem azt a tényt, hogy a nők bére kb. 2044-re lesz azonos a férfiak bérével (már ha valaha azonos lesz). Jelenleg Magyarországon kb. 18%-kal alacsonyabb bérért dolgozunk. Ezek lesújtó tények, de már nagyjából tudtunk róla. Általában hiszek is abban, ha beszélünk róla társadalmi szinten, ha teszünk érte akár egyéni szinten is, valóban folyamatosan csökkenthető a különbség. Ami mégis nagyon-nagyon megdöbbentett, az az, hogy a montázs mellett beleolvastam a hozzászólásokba. Arra számítottam, hogy a hozzászólók zöme valóban meglátja a problémát és megerősíti azt a gondolatmenetet, hogy ez bizony nincs rendjén.

Fotó: Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség/Facebook

Oldalak

Lifestyle
A gyógyvizek összetevőinél gyakran említjük a ként, a jódot és a brómot is, azonban létezik egy ritkábban emlegetett, ám annál hatékonyabb összetevő, amely nagyon fontos szerepet játszik a szépségünk...
Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...