Muszaka
Egy finom tepsis fogás, amit ezentúl gyakran fogsz elkészíteni!
Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya
Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 6. évada minden szombaton délelőtt a TV2 és vasárnap FEM3 csatornákon.
Muszaka
Hozzávalók:
Zöldségek:
- 1 db padlizsán
- 1 db cukkini
- 3 ek olívaolaj
- 1 ek só
- 1 csipet bors
Ragu:
- 50 dkg darált marhahús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 csipet fahéj
- 1 kk oregánó
- 1 ek só
- 2 ek cukor
- 1 csipet bors
- 1 db darabolt konzerv paradicsom
- 4 ek sűrített paradicsom
Besamel mártás:
- 5 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 3 dl tej
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 1 csipet szerecsendió
- 5 dkg pankó morzsa
Elkészítés:
Zöldségek:
- A padlizsánt és a cukkinit felszeleteljük, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, sózzuk, borsozzuk és megkenjük az olívaolajjal, majd 210˙C-os sütőben 10-15 percig sütjük.
Ragu:
- Felkockázzuk a vöröshagymát és a fokhagymát, az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a darált marhahúst. Sózzuk, borsozzuk és addig pirítjuk még a hús ki nem fehéredik.
- Megfűszerezzük a babérlevéllel, az oregánóval, és a fahéjjal, majd hozzáadjuk a darabolt paradicsomot, a sűrített paradicsomot, és végül a cukrot.
- 20 percig lassú tűzön főzzük.
Besamel mártás:
- A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és 1 percig folyamatosan kevergetjük, majd felöntjük a tejjel. Kevergetés mellet megvárjuk amíg a mártásunk besűrűsödik. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval.
Összeállítás:
- Egy nagyobb tűzálló tálba a zöldségek felét belerakjuk, ráhalmozzuk a ragu felét, majd erre kerül a zöldségek másik fele és befedjük a maradék raguval.
- A tetejére egyenletesen elosztjuk a besamel mártást, majd megszórjuk pankó morzsával.
- 200˙C-on 30-40 percig sütjük.