Bécsi Szelet blog

Ami Münchennek az Oktoberfest, az Bécsnek a Wiener Wiesn-Fest, 400 órányi mulatós-nótázós sörfesztivál a Praterben. Méreteiben messze elmarad ugyan a bajor rokontól, sőt még az augusztus végi Neustifter Kirtagtól, a bécsi szőlőhegyek hordóürítő búcsújától is, de a fesztiválsátrakban remek a hangulat, ropja a dirndlis-bőrgatyás közönség DJ Ötzire és társaira.

A Kaffekultur egy jellemzően Bécshez köthető osztrák kifejezés, a legtöbb nyelvben értelmetlen is volna a megfelelőjét keresni. Nem kávékultuszról van itt szó, hanem egy létformáról. Egy életmódról, ami bár a Monarchia legtöbb nagyvárosában a XX. század első évtizedeiben szintén kialakult, mára már Ausztriát leszámítva gyakorlatilag kihalt.

"Nyithatok-e Bécsben cukrászdát?" - szólt egy évtizede az EU-csatlakozási kampány sokféle reakciót kiváltó plakátkérdése. Pár napja meghívást kaptunk a Snicli Facebook-oldalán, hogy látogassunk el a Petit Dej nevű, francia stílusú hely megnyitójára, mert van valaki, aki szó szerint értelmezte a keringőre való felhívást.

Az utolsó posztban megelőlegeztük a bécsi rózsaszezont, és az eltelt pár napban be is robbantak a virágok, ahogy kell. A Volksgarten, Bécs legrégebbi közparkja a belváros igazi rózsakertje. Megszámlálhatatlan fajta rózsát ültettek már ide a legkülönfélébb alkalmakból, és a dúsan virágzó rózsafák, rózsabokrok ezrével vonzzák a helyieket és turistákat egyaránt.

Amióta április elején a híres bécsi japánkertben, a Setagayaparkban álmélkodtunk a virágzó cseresznyefákon, szinte minden napra jut valami egészen különleges virágos élmény a városban. És ahogy a millió rózsabimbót nézegetjük a Volksgartenben és Schönbrunnban, a java még előttünk van.

Április óta egymást követik Bécsben a jobbnál-jobb vásárok. A bolhapiacokon nézelődőként, a designvásárokon kiállítóként vagyunk kint. Az utóbbiak között a hagyományosan nagynevű Edelstoff Designmarkt mellett ma már a legtöbb iparművész és kézműves a bécsi WAMP-ot emlegeti, ha jó rendezvényről kérdezzük.

Mozart, Beethoven és Schubert, Bruno Kreisky és Helmut Zilk, Alfred Adler, a Thonet-család, Falco és Udo Jürgens. Csak néhány név a sok száz művészből, politikusból, tudósból, iparosból, tábornokból és más híres osztrák közéleti személyiségből, akiknek sírjához nemcsak a gyászolók járnak ki rendszeresen. A bécsi Zentralfriedhof Európa egyik legnagyobb és legszebben rendben tartott temetője, jegyzett turistacélpont.

Schönbrunn neve azok számára is ismerősen cseng, akik soha nem jártak Bécsben. Laxenburg, a Habsburgok másik nyári rezidenciája azonban jóval kevésbé népszerű célpont. Pedig Erzsébet császárné és Ferenc József számára a kastélypark fontos jelentőséggel bírt, hiszen itt töltötték mézesheteiket, és Laxenburgban született meg fiúgyermekük, Rudolf, a trónörökös.

Oldalak