Különleges és gyönyörű hidak a nagyvilágban

A világon számtalan lenyűgöző építmény található, e remekművek közül a hidak igazán csodásak, hiszen két pontot kötnek össze vele, melyeket gyakran ezek által a legegyszerűbb megközelíteni. Akad azonban néhány híd, melyek nem csak hasznosak, de különlegesek is.

Jáde-öv híd és 17 boltozatú híd
A pekingi Nyári Palota egy igazi kis földi paradicsom, ahol a legkülönlegesebb építmények és természeti csodák széles tárháza várja a látogatókat. Itt található két igazán különleges híd is, a Jáde-öv híd, valamint a 17 boltozatú híd.

A Jáde-öv híd egy igazi márványhíd, melyet több állat díszes faragványa díszít, egyebek között például madarak. A hidat teve hídnak is nevezik, mivel meglehetősen magasra ívelő, öblös csúcsa van, ami építésekor azt a célt szolgálta, hogy a császári sárkányhajó könnyedén átférjen alatta, valamint hogy amikor a félkör tükröződik a vízfelszínen, akkor a tükörképpel együtt egy teljes kört adjanak ki. A Jáde-öv híd az egyik leglátogatottabb része a Nyári Palotának.

A 17 boltozatú híd több szempontból is érdekesnek és különlegesnek számít. A Kunming-tavat szeli át és ez biztosítja az egyetlen szárazföldi utat a Nanhu szigetre, érdekessége azonban nem ebben rejlik. A boltozatok száma annak köszönhető, hogy néhány kínai szerencseszámot összeadtak, így jött ki a 17. A hidat körülbelül 600 elem díszíti, oszlopok, oroszlánok, madarak, sőt még a kínai kultúrában megjelenő misztikus lény szobrát is felfedezhetjük a hídnál.


 

Ponte Santa Trinita és Ponte Vecchio
Firenze egy valódi reneszánsz város, ahol káprázatos épületek, csodálatos szökőkutak és szobrok sorában gyönyörködhetnek a turisták. Kicsit sem meglepő, hogy a számos látnivaló között több híd is akad, melyek igen közkedvelt városnéző-pontoknak számítanak.

A Ponte Santa Trinita, azaz a Szentháromság-híd a város szívében található. A híd szépségét a négy évszakot szimbolizáló négy szobor adja. A tavaszt és a nyarat női szobrok, a telet és az őszt pedig férfi szobrok jelképezik.

Az Öreg hídként is ismert Ponte Vecchio Firenze legérdekesebb hídja, mely világszerte ismert. Érdekessége abban rejlik, hogy eltér a megszokottól, a hídon ugyanis számos ékszerkereskedő háza foglal helyet. Az itt élő és munkálkodó ötvösművészeknek köszönhetően a hidat gyakran emlegetik az aranyművesek utcájaként.


 

Segovia római vízvezetéke
A következő híd nem a szokványos értelemben vett híd, hanem egy vízvezető viadukt, mely az Ibériai félsziget egyik legjelentősebb római kori építménye. Az egyedi vízvezetékhíd a Világörökség részét képzi. A legmagasabb boltívekbe mélyedéseket véstek, melyek az Egyiptomi Herkules képét, valamint Segovia védőszentjének képét tartalmazzák.

Mint a legtöbb ebből a korból fennmaradt építményhez, ehhez is kapcsolódik egy legenda, mely egy rest asszonyról szól, aki szövetségre lépett az ördöggel, hogy ne kelljen vizet hordania. Az egyezség szerint, ha a vízvezeték elkészül az első kakasszóig, akkor az ördög megkapja az asszony lelkét. A vízvezeték viadukt elkészülése előtt néhány perccel azonban felhangzott az első kukorékolás, a nő lelke pedig megmenekült. Ennek köszönhető, hogy a híd boltozatában ott található a védőszentek képe, akiknek így adtak hálát.

A cikkhez tartozó galéria: 
17 boltozatú híd.jpg
17 lyukú híd.jpg
Jáde-öv híd Peking.jpg
Jáde-öv híd.jpg
Ponte Vecchio Florence.jpg
17 boltozatú híd - Peking.JPG
17 boltozatú híd.jpg
Florence Ponte Vecchio.jpg
Ponte Santa Trinita Firenze.jpg
Ponte Santa Trinita.jpg

Hasonló cikkek

Párizstól Bécsig - Romantikus úti célok Európában
Mi is lehetne jobb annál, mint megszökni egy picit a szürke hétköznapok elől és kettesben eltölteni néhány meghitt, romantikus napot. Hogy egy picit segítsünk, összegy...
12 meseszép fotó Dániáról
Sokan nem is sejtik, hogy a hűvös Dánia mennyi szépséget rejteget! A kétkedőknek a következő lenyűgöző fotók segítségével bebizonyítjuk, hogy ez az ország az egyik leg...
12 mesébe illő fotó Ausztráliából
Ausztrália egy olyan mesés, távoli ország, amely titkon mindenki bakancslistáján szerepel. Ha nem is adatik meg számunkra az esély, hogy eljussunk a bolygó másik felér...

Szólj hozzá Te is!