Gianni gasztrotúrára vitte Debreczeni Zitát hazájába - Ezeket az olasz finomságokat te is ismerheted
Gianni nemrég gasztrotúrára vitte barátnőjét, Debreczeni Zitát Olaszországba, ahol minden helyi finomságot megkóstoltatott a szépséggel. A sikeres vendéglátós most nekünk is bemutatja, milyen nemzetközileg elismert ételek származnak szülőföldjének ebből a kevésbé ismert tartományából.
Lombardia és Piemonte
Giannit élete első 24 éve két olasz tartományhoz köti: Lombardiához, ahol született, és Piemontéhoz, ahová gyakran átjárt édesapjával borért, finomságokért.
Az ország nyugati határán fekvő, turisztikailag kevésbé felkapott tartománynak kiváló a gasztronómiája, nem véletlenül nevezik az ínyencek paradicsomának. Errefelé 119 Michelin csillagos étteremben hódolhatsz a kulináris élvezeteknek.
„A legismertebb ételeket a magyarok is ismerik és kedvelik: panna cotta, vitello tonnato, nutella, fehér szarvasgomba” – magyarázta a közismert vendéglátós.
A nutella szülővárosa, Alba
„Alba a világ minden pontján fellelhető nutella szülővárosa. Itt terem Olaszország és a Föld egyik legkülönlegesebb mogyorófajtája. Az ebből készült krémet tésztaételekhez és borjúhúshoz is kínálhatjuk, nem csak a világhírű édesség alapjaként szolgál” – tudtuk meg Giannitól, akinek másik kedvence a ritka, fehér szarvasgomba.
„Ez a második legfontosabb helyi specialitás. Az itt fellelhető fehér szarvasgombának a legintenzívebb az illatanyag kibocsátása, legjobb a minősége. Egy helyi tésztával, a tagliurinnal (hajszálvékony, szinte olyan, mint a cérnatészta, amit Magyarországon a levesbe használunk), és hegyi vajjal összekeverve kettő perc alatt mennyei finomságot készülhet belőle" - magyarázta Gianni.
Az olasz nagykikötők, Velence, Amalfi, Livorno és Genova látták el Európát olyan alapanyagokkal, mint a bors, só, fűszerek. A tengeri konyha innen került az ország belsejébe, így terjedt el a vitello tonato, azaz a tonhalas borjúszelet.