Van jövője egy bizalmat vesztett kapcsolatnak?

A bizalmat nem adják egykönnyen, meg kell érte harcolni és ki kell érdemelni. Azonban mi van, ha az eddig stabil lábakon álló kapcsolatban a bizalom meggyengül? Helyre lehet hozni a hibát és fel lehet építeni újra a bizalom várát?

bizalomSokan vallják úgy, hogy a bizalom egy kapcsolat alapköve. Ha az nincs, akkor a kapcsolat sem működhet hosszú távon. Ahhoz azonban, hogy valaki közel engedjen magához és megbízzon bennünk nagy utat kell bejárnunk. De ugyanez van fordítva is, hiszen nem adjuk könnyen szeretetünket és nem válhat valaki rögtön a bizalmasunkká. Ennek oka talán a magunk és mások által átélt csalódásokban keresendő.

 

A bizalom útja
Akár barátságról, akár párkapcsolatról van szó elengedhetetlen dolog a feltétel nélküli bizalom. Ez azonban nem alakul ki egyik percről a másikra. Szükség van hozzá rengeteg együtt töltött időre, egymás megismerésére, titkok megosztására a másikkal, és tudni, ha baj van, a két fél mindig ott lesz egymásnak. Nem elég szeretni valakit, hiszen a bizalmatlankodás megmérgezi a kapcsolatokat. Ha valamelyik fél nem tud megbízni a másikban, akkor megnyílni sem fog előtte, így meg sem ismerhetjük az igazi énjét. Nyitottnak kell lenni a másik féllel szemben és időt adni, hogy kialakuljon a dolog. Ha tényleg őszinték vagyunk egymással azt a másik fél is észre veszi és előbb utóbb megalapozhatjuk a kapcsolatunkat a bizalommal is.

 

Meginog a kártyavár
Nem elég felépíteni a bizalmat, hanem meg is kell tartani azt, ami a legnagyobb feladat, hiszen legjobban azt tudjuk bántani, akit szeretünk és közel áll hozzánk. Ha hibázunk, egy pillanat alatt összedőlhet a kártyavár, és azt újra építeni általában lehetetlen. Elég egy gesztus, egy félmondat, egy tett és az idill megszakad, hiszen azt bántottad, aki megnyílt előtted és bizalommal fordult hozzád. Hogy lehet-e újra bízni abban, aki elárult? Van jövője a kapcsolatnak? Leginkább személyiség és élethelyzet függő a dolog. Át tudunk lépni a megbántottságunkon és eltudjuk felejteni, hogy átvert az a személy, akiről sose hittük volna, hiszen szívünket, lelkünket neki adtuk? Hatalmas bátorság kell már csak ahhoz is, hogy közel engedjünk magunkhoz egy embert, hiszen egy kapcsolatban mindig ott a veszély, de nem élhetjük le az életünket úgy, hogy képtelenek vagyunk bárkinek is hinni. Ugyanis egy idő után azt vesszük észre, hogy nincs mellettünk senki, aki a támaszunk lenne. Ha pedig mégis van kapcsolatunk, de egyszerűen nem merjük közel engedni magunkhoz a másikat az előbb utóbb megbosszulja magát.

 

Újra lehet építeni?bizalom
Rengetegszer előfordul, hogy kisebb, vagy esetleg egy nagyobb, komolyabb dologgal megbántjuk a másikat, akiben így meginog a bizalom. Azonban nem mindegy, hogy milyen ügyről van szó és, hogy mekkora repedés keletkezett a kapcsolatban. A kis vitákat és hibákat könnyen meglehet beszélni és a bizalmat sem olyan nehéz visszaállítani. De mi van akkor, ha valaki mély sebet ejt a másik személyen? Mi van, ha megcsalja vagy elárulja? Újra építhetjük a várat vagy örökre összedőlt?

Ha nagy csalódás ér attól, akit a legjobban szeretsz, valami elszakad ott bent. Hiába akarod meggyőzni magad, hogy egy aprócska botlás volt, hiszen szeret téged, minden megváltozott. Próbálkozni ugyan lehet, de ezek után mindig rettegni fogsz, hogy mikor történik meg újra és teljesen felemészti a kapcsolatot ez az érzés. Hiába próbálsz újra megnyílni előtte, egy vészcsengő mindig megállít abban, hogy kitárd a szíved. Egy ingatag lábakra épült kapcsolatnak nincs nagy jövője, kivéve, ha tényleg sikerül szemet hunynunk a történtek felett és elfelejteni az egészet. Ami lássuk be, nem túl valószínű.

Azonban hiába ért már rengeteg csalódás az életben, esélyt kell adnunk magunknak, hogy újra bízni tudjunk és megnyissuk szívünket, lelkünket az a személy előtt, aki kiérdemli azt.

Hasonló cikkek

Nyelves vagy csücsörítő? - Ezt árulja el rólad a csókod
Két ember között a szex után a csók a legfontosabb - és a legintimebb - érintkezési forma. Noha igyekszünk variálni a típusát, bizonyára mindenkinek van sajátos és nag...
Vigyázol a szíved épségére? - Akkor velük ne randizz soha!
Bár a lelke mélyén minden nő tudja, hogy milyen férfiba nem akar beleszeretni, sokszor mégis belehabarodik az enyhén szólva sem hozzáillő pasasba. Segítünk, milyen fér...
Csaltad már meg a szerelmed? Ne aggódj, a tudósok felmentek bűneid alól
Sajnos a legtöbb párkapcsolat valamelyik fél hűtlensége miatt ér véget. Mivel egy nagyon gyakori problémáról van szó, nem árt, ha minél többet tudunk róla. Íme, 7 tény...

Szólj hozzá Te is!