Zserbó szelet - Recept
Klasszikus karácsonyi sütemény, éppen ezért nem maradhat le az ünnepi menüről sem. Nem is hinnéd, hogy milyen könnyű elkészíteni!
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- só
A töltelékhez
- 60 dkg darált dió
- 30 dkg porcukor
- 1 liter sűrű sárgabaracklekvár
- 1 dl rum
A mázhoz
- 20 dkg étcsokoládé
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg margarin
- 2 dl víz
Elkészítés
Így készül a tészta: Az élesztőt a tejjel és a három evőkanálnyi cukorral felfuttatjuk. A lisztet összedolgozzuk az elmorzsolt margarinnal, a felvert tojásokkal, csipetnyi sóval és az élesztős tejjel. A tésztát pihentetés nélkül három egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk belőle. Az egyes cipókat körülbelül 3 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. A töltelékhez a diót összekeverjük a porcukorral.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk. A hozzávalókat a következőképpen kell egymásra tenni: tészta, baracklekvár, rummal meglocsolt cukros dió, tészta, baracklekvár, cukros dió, tészta. A tésztarétegeket tűvel átszurkáljuk. A sütőt 200 fokra melegítjük és megsütjük a süteményt.
A mázhoz megolvasztjuk az apróra tördelt csokoládét és a porcukrot. Ha felolvadt, elkeverjük benne a margarint, majd a mázat egyenletesen elterítjük a sütemény tetején. Hagyjuk kihűlni, majd utána szeleteljük fel!
Ha te is szereted a hagyományos süteményeket, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg a receptet másokkal is!