A legfinomabb szalagos fánk, mert a két ünnep között is jár a kényeztetés - Anyukámtól loptam ezt a különleges receptet
Ki mondta, hogy fánkot csak farsangi időszakban készíthetünk? Nekem például a kedvenc édességem, mert nem kell Gordon Ramsay-nek lenni ahhoz, hogy belevágjunk, isteni finom és számtalan variációját ismerjük az ízesítésének. A két ünnep között biztos, hogy az asztalra kerül ez a csoki krémes verzió, amit most Neked is elhoztam.
Hozzávalók
Szerintem tényleg igaz, hogy egy-egy sütemény receptje generációról generációra változik. Emlékszem, még kislányként mindig ott álltam a dédi mamám mellett, ha fánkot készült sütni. Amikor megkérdeztem, miből mennyi kell, általában az volt a válasza, hogy egy kupac. A profik nyilván tudják, mit jelentenek az ilyen szakszavak, de én azért szeretem tudni, mennyi pontosan az annyi, ahogy anyukám is, akitől a receptet loptam. Az alábbi hozzávalókból egy tisztességes családi adag, körülbelül 30 darab fánk jön ki.
- 1 kg finomliszt
- 4 dl tej
- 80 g élesztő
- 100 g porcukor
- 120 g olvasztott vaj
- 10 tojássárgája
Hozzávalók a csoki krémhez
- 3 tojás
- 16 dkg cukor
- 1 dl tej
- 15 dkg csokoládé vagy 6-7 dkg kakaó
- 1 cs vaníliás cukor
- 25 dkg vaj
Elkészítés
A porcukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt (kicsit állni hagyjuk), közben a tíz tojássárgáját és a felolvasztott vajat hozzáadjuk a liszthez, majd a felfuttatott élesztővel az egészet összegyúrjuk. Ezek után letakarjuk konyharuhával és meleg helyen fél órát kelesztjük. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán 2 centiméteres vastagságúra nyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval (vagy egy lisztbe mártott üvegpohárral) kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk. Addig ismételjük a folyamatot, amíg el nem fogy a tészta. A fánkok egyik felébe ujjunkkal kis lyukat nyomunk. Nagyobb méretű edényben egy liter olajat felforrósítunk és mindig a lyukas felével lefelé, fedő alatt kezdjük sütni a fánkokat. A másik felét fordítás után már fedő nélkül sütjük. (Nagyon kell vigyázni, mert a forró olajban a fánkok hamar megpirulhatnak.)
A csokikrém elkészítése
A tojást a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, a gőz felett felpuhított csokoládét (kakaót) és vaníliás cukrot. Gőz felett sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, 25 dkg habosra kevert vajat adunk hozzá. Összekeverjük és kis tálkákban a fánkok mellé kínáljuk. Bon appetit!
Még több édes receptért kattints a következő oldalra!