Recept

A legfinomabb szalagos fánk, mert a két ünnep között is jár a kényeztetés - Anyukámtól loptam ezt a különleges receptet

Ki mondta, hogy fánkot csak farsangi időszakban készíthetünk? Nekem például a kedvenc édességem, mert nem kell Gordon Ramsay-nek lenni ahhoz, hogy belevágjunk, isteni finom és számtalan variációját ismerjük az ízesítésének. A két ünnep között biztos, hogy az asztalra kerül ez a csoki krémes verzió, amit most Neked is elhoztam.

Hozzávalók

Szerintem tényleg igaz, hogy egy-egy sütemény receptje generációról generációra változik. Emlékszem, még kislányként mindig ott álltam a dédi mamám mellett, ha fánkot készült sütni. Amikor megkérdeztem, miből mennyi kell, általában az volt a válasza, hogy egy kupac. A profik nyilván tudják, mit jelentenek az ilyen szakszavak, de én azért szeretem tudni, mennyi pontosan az annyi, ahogy anyukám is, akitől a receptet loptam. Az alábbi hozzávalókból egy tisztességes családi adag, körülbelül 30 darab fánk jön ki.

  • 1 kg finomliszt
  • 4 dl tej
  • 80 g élesztő
  • 100 g porcukor
  • 120 g olvasztott vaj
  • 10 tojássárgája

Hozzávalók a csoki krémhez

  • 3 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 15 dkg csokoládé vagy 6-7 dkg kakaó
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 25 dkg vaj

Elkészítés

A porcukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt (kicsit állni hagyjuk), közben a tíz tojássárgáját és a felolvasztott vajat hozzáadjuk a liszthez, majd a felfuttatott élesztővel az egészet összegyúrjuk. Ezek után letakarjuk konyharuhával és meleg helyen fél órát kelesztjük. Ha letelt az idő, lisztezett gyúródeszkán 2 centiméteres vastagságúra nyújtjuk. Nagyobb pogácsaszaggatóval (vagy egy lisztbe mártott üvegpohárral) kiszaggatjuk. A maradék tésztát újragyúrjuk, nyújtjuk. Addig ismételjük a folyamatot, amíg el nem fogy a tészta. A fánkok egyik felébe ujjunkkal kis lyukat nyomunk. Nagyobb méretű edényben egy liter olajat felforrósítunk és mindig a lyukas felével lefelé, fedő alatt kezdjük sütni a fánkokat. A másik felét fordítás után már fedő nélkül sütjük. (Nagyon kell vigyázni, mert a forró olajban a fánkok hamar megpirulhatnak.)

A csokikrém elkészítése

A tojást a cukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a tejet, a gőz felett felpuhított csokoládét (kakaót) és vaníliás cukrot. Gőz felett sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt, 25 dkg habosra kevert vajat adunk hozzá. Összekeverjük és kis tálkákban a fánkok mellé kínáljuk. Bon appetit!

Még több édes receptért kattints a következő oldalra!

Fotók: Homemadeisbetterblog.com

Oldalak

Recept
Sztárok
Nagy Melanie kiskorában egészen más karriert képzelt el magának, mint amivel jelenleg foglalkozik: G.w.M volt párja nemrég elmesélte, korábban milyen területen folytatott tanulmányokat.
Lifestyle
A gyógyvizek összetevőinél gyakran említjük a ként, a jódot és a brómot is, azonban létezik egy ritkábban emlegetett, ám annál hatékonyabb összetevő, amely nagyon fontos szerepet játszik a szépségünk...
Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!