Pane di Pasqua, a hagyományos olasz húsvéti kalács - Recept

Ahány ország, annyi szokás és hagyomány - tartja a mondás. Ezzel az olasz tradicionális húsvéti kaláccsal azonban biztos, hogy itthon is sikert aratunk, ha elkészítjük, ugyanis a Pane di Pasqua enyhén édes, omlós, egy picit citromos, puha és nagyon, de nagyon finom!

Hozzávalók

  • 1/2 csésze szobahőmérsékletű, sótlan vaj
  • 1/2 csésze tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1/2 csésze meleg víz
  • 3 szobahőmérsékletű tojás
  • 2/3 csésze cukor
  • 1 tk vaníliaaroma
  • 1 narancs reszelt héja
  • 5 csésze finom liszt
  • 1 tk só
  • 6 keményre főtt tojás
  • színes szórható cukorkák a díszítéshez
  • 1 felvert tojás egy pici vízzel kikeverve

Elkészítés

Egy kis fazékba tegyük fel a tejet és a vajat a tűzhelyre, de csak addig melegítsük, míg a vaj felolvad. Ha a vaj szépen elolvadt, vegyük le a tűzről és tegyük félre. A meleg vízhez adjunk 1 evőkanál cukrot, keverjük el benne úgy, hogy a cukor felolvadjon, morzsoljuk bele az élesztőt és tegyük félre körülbelül 5 percre, amíg az élesztő feljön. Egy nagy tálban kézimixer segítségével keverjük össze a tojásokat és a cukrot, majd szépen fokozatosan öntsük hozzá a tejes és az élesztős keveréket, ezután szintén folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a vaníliaaromát, a narancshéjat és az egészet jól keverjük össze egészen addig, amíg minden hozzávaló szépen össze nem áll.

Most következik a dagasztás. Szépen fokozatosan adagoljuk a tésztához a lisztet és a sót és erőteljes mozdulatokkal dagasszuk addig, amíg már nem ragad hozzá a kezünkhöz. Ha szükséges, még adhatunk hozzá lisztet. Tegyük a tésztát enyhén lisztezett nyújtódeszkára és formáljunk belőle labdát. A tésztalabdánkat ezután helyezzük egy enyhén kiolajozott jénai tálba, kenjük meg a tetejét is egy kis olajjal, takarjuk le és kelesszük körülbelül egy-másfél órát addig, amíg a kétszeresére kel. Ha a tészta megkelt, vágjuk négy egyenlő részre és minden darabból sodorjunk körülbelül 25 cm-es rudakat, majd két-két rudat fonjunk össze úgy, hogy a két végüket egymáshoz csíptetjük, így a végén két kör alakú koszorút fogunk kapni. A koszorúkat helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsire. Takarjuk le a tepsit konyharuhával és még 45 percig kelesszük meleg helyen. Amíg a kalácskoszorúk pihennek, tojásfestékkel fessük be a tojásokat szép színesre. Ha a kalács a duplájára kelt, dugdossunk a fonatok közé 3-3 színes tojást, kenjük meg a tetejüket a tojás és a víz keverékével és tegyük be a sütőbe sülni körülbelül 30 percig, vagy amíg szép aranysárga nem lesz. Ha elkészült, még melegen szórjuk meg a díszítő cukorkákkal, várjuk meg még teljesen kihűl és felszeletelve tálaljuk.

Ha Te is szívesen megkóstolnád ezt az olasz finomságot, akkor lájkold a cikket vagy oszd meg másokkal!

Fotó: cakeyboi.com

Oldalak

Sztárok
Úgy néz ki, hogy Demcsák Zsuzsa is eljutott arra a pontra, hogy nem szeretné kiteregetni a magánéletét, de azért néhány titkot mégis megtudtunk a szerelméről.
Lifestyle
Talán még a párunknak sem szoktuk elmesélni, ha általában valamilyen szexuális tartalmú álmunk van, pedig lehetnek rejtett jelentései. Most megmutatjuk, hogy mit jelenthet például, ha az előző...
Sztárok
A JAG-Becsületbeli ügyek az első számú katonai dráma volt a tévében, ami milliókat vonzott a képernyőket elé. Lassan 20 éve annak, hogy véget ért a sorozat és azóta elképesztően megváltoztak a...