Osztrák zsemle - Recept

Aki kóstolta már az osztrákok péksüteményét, egyhamar nem tudja kiverni a fejéből az élményt: friss, ropogós, ellenállhatatlan. Készítsük el otthon is!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg búzaliszt
  • 7 g élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 400 ml meleg víz
  • 3 evőkanál étolaj

A főzéshez:

  • 1 liter forró víz
  • 1 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés

Tegyük tálba a lisztet, a sót és az élesztőt, majd a vizet apránként hozzáadva, gyúrjuk tésztává a keveréket. Adjuk hozzá az olajat is, majd dagasszuk addig, míg az olajat teljesen bele nem dolgoztuk. Takarjuk le konyharuhával és kb. 1 óra alatt kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 8 egyenlő részre szedjük. A halmokat kigömbölyítjük és zsömlealakúvá formázzuk. Közben forraljuk fel a vizet a szódabikarbónával. A zsemléket 30 másodpercig főzzük a vízben, majd lecsepegtetjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. A tetejüket keresztben bevagdossuk, kb. 1 cm mélyen, majd kelni hagyjuk, amíg a sütő felmelegszik 190 fokra. Fél óra alatt szép pirosra sütjük őket.

Ezt is ajánljuk: Isteni vajas croissant

Fotó: brotdoc.com

Oldalak

Sztárok
A TV2-nál már volt példa arra, hogy valamelyik műsorhoz egy hatalmas nevet tudtak leszerződtetni. Ilyen volt ugye Gabriela Spanic is.
Sztárok
Bobbi a legendás énekesnőhöz kísértetiesen hasonló módon vesztette életét, mindössze 22 esztendősen, amikor még előtte állt az élet...
Lifestyle
Pillanatokon belül kiderül, hogy tényleg átlagon felüli-e az intelligenciád!