Omlós házi aranygaluska - Ahogy a nagymamánk csinálta

A tökéletes aranygaluska kívül roppan, belül pedig olyan foszlós, mint a friss kalács! A bolti, előre elkészített, zacskós verzió helyett mi is megsüthetjük a sajátunkat, ráadásul nagymama receptje alapján, ami garantálja az otthonos ízeket. Vigyázat, mennyei!

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 g porcukor
  • 250 g liszt
  • 25 g vaj
  • 20 g élesztő
  • 3 g só
  • 1 db tojás
  • 120 ml tej
  • 1 db citrom héja

A szóráshoz, kenéshez

  • 100 g darált dió
  • 100 g kristálycukor
  • citrom reszelt héja
  • 200 g vaj

Elkészítés

Az élesztőt langyos vízben futtassuk fel egy kevés cukorral, majd gyúrjuk homogénné a tészta többi hozzávalójával. A tésztát fél órát hagyjuk pihenni, amíg a duplájára nem kel. A cukrot és a diót a citrom reszelt héjával keverjük el. A megkelt tésztát egyengessük el, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval vágjunk belőle kerek lapokat. Ezekből formáljunk kis gombócokat, majd egy kivajazott tortaformába szorosan tegyük egymás mellé. A tetejét vajazzuk meg, majd jó alaposan szórjuk meg a diós keverékkel. 180 fokon 25 percig süssük aranybarnára. Tálaláskor kínáljunk mellé vaníliasodót.

Fotó: zsuzsaisinthekitchen.blogspot.com

Oldalak

Lifestyle
Sokan kihagyják ezt a jelentéktelennek tűnő, ámde annál fontosabb lépést a sonkafőzés során. Vajon te is itt hibáztál eddig?
Sztárok
Ha ezt túl fogja élni Krausz Gábor és Mikes Anna szerelme, akkor valószínűleg mindent. A sztárpáros igyekezett megnyugtatni a rajongókat.
Sztárok
Gal Gadot nem sokat beszél a magánéletéről, így senkit sem lepett meg, mikor kiderült: nemrég a legnagyobb titokban hozta világra negyedik gyermekét. A DC sztárja most friss fotóval jelentkezett az...