Martinis lazacsteak rózsaborssal - Recept
A farsangi ünnepkör hazája egyértelműen a napfényes Itália - ki ne hallott volna az ikonikus velencei karneválról? Az olaszoknál ez a böjt előtti időszak gasztronómiai szempontból is meghatározó - a tüzes déliek ilyenkor gazdag lakomáknak hódolnak.
Hozzávalók 4 főre
- 4 db 20dkg-os bőrös lazacsteak
- 2 dl száraz Martini
- 10 g rózsabors
- 15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz)
- 2 dl zöldség alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- néhány gerezd fokhagyma
A körethez
- cukkini
- sárga kaliforniai paprika
- répa
- kelbimbó
- koktél paradicsom
- só, bors
Elkészítés
A bőrös lazacsteaket a serpenyőben előmelegített vajba (szükséges mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel. Az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz. Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül.
Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket! A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olíva olajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb. Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat! Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek.
Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk!
Ha tetszett a recept, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!