Kuglóf
A kuglóf eredetileg egy kizárólag élesztős tésztával készülő sütemény, de ma már a sütőporral készülő kevert tészta is gyakran kerül a kuglófsütő formába. Már a 17. században is ismerték, de a biedermeier korszakban terjedt el igazán Németországban és Ausztriában. Mi azonban nem műltja, hanem íze miatt szeretjük annyira.
Hozzávalók
- 5 tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 25 dkg rétesliszt
- 1 dl olaj
- 1 dl víz
- ½ cs. sütőpor
Elkészítés
Amíg a sütő előmelegszik, felverjük a tojás fehérjét. Jól elkeverjük a sárgákat a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a vizet, a sütőporos lisztet, végül óvatosan belekeverjük a felvert tojásfehérjét. Kivajazott, kiszórt formába tesszük a massza 2/3-ad részét. A maradék részt kakaóval keverjük el (1 rumaroma jót tesz neki) és a többi tészta fölé öntjük. Lassan sütjük. Sütés közben a hőfokot lehet mérsékelni. Tűpróbáig sütjük (a tetejére sütőpapírt tehetünk, hogy nehogy megégjen). Ne vegyük ki a sütőből rögtön, mert összeesik.
Ezt is ajánljuk: Grillezett alma fagylalttal - Katt ide!
Fotó: bradleykitchen.blogspot.com