Nem fogyott el a reggeli? – Én így használtam fel az ebédhez
Szeretek reggelire tojást enni, hiszen egészséges és laktató. Van azonban olyan alkalom, hogy elszámolom magam, vagy egyszerűen nem fér már belém több és megmarad az ételből. Most is ez történt, az utolsó tükörtojás már nem csúszott le, de mivel utálom kukába dobni az ételt, inkább a tükörtojás köré építettem fel az ebédem.
Erdei gombás papardelle, tükörtojással
Előkészület: 15 perc
Főzés: 20 perc
Hozzávalók: 4 adaghoz
- Egy zacskó papardelle tészta
- 25 dkg. erdei gomba
- 25 dkg. szalonna
- 30 gr. vaj
- 1 dl. főzőtejszín
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl. zöldségleves alaplé
- 2 dl. Chardonnay bor
- egy csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítése:
- Forralj vizet, sózd meg és készítsd el a papardelle tésztát. Ha al dente-re vagyis haraphatóra főtt, akkor van kész. Szűrd le és rakd félre egy külön edénybe.
- Egy serpenyőbe dobd bele az apróra vágott szalonnát és süsd addig, amíg a zsírja ki nem sül. Húzd le a tűzhelyről, rakd egy tányérra, ér töröld tisztára a serpenyőt.
- Az edényben, amiben a tésztát főzted, olvaszd fel a vajat, dobd bele az apróra vágott fokhagymát és pirítsd 1-2 percig. Ezután kapcsold nagyobb fokozatra a tűzhelyet, add hozzá a gombákat és 3-4 percig főzd őket. Ha kellően megpirultak öntsd hozzá a fehérbor felét, majd hagyd még a tűzön 1-2 percig, hogy összeérjenek az ízek. Ha ezzel kész vagy, húzd félre az és hagyd pihenni a ragut.
- Vedd elő a megtisztított serpenyőt, amiben a szalonnát sütötted. Öntsd bele a maradék bort, várd meg, amíg felforr, és elpárolog a lé fele. Ezután öntsd bele a zöldségleves alaplevet, majd a főzőtejszínt. Hagyd egyet „rottyanni” és kész is.
- Vedd elő a kész tésztát, öntsd rá a gombás ragut, majd a fehérboros, tejszínes szószt is és a szalonnát is szórd a tetejére. Óvatosan keverd össze és tálald mélytányérba.
- A reggeli tükörtojást melegítés nélkül helyezd a ragu tetejére. Ne aggódj, a meleg szósz és tészta átforrósítja majd a tojást.
- Ha kész, szórj friss petrezselymet a tetejére. Jó étvágyat!