Hagyományos pásztor pite - Az angol vasárnapi ebéd, amit imádni fogsz

Pitébe húst? Bizony! Az angoloknál az egyik legnépszerűbb vasárnapi ebéd nem mást, mint a roppanós krumplipürével befedett pásztor pite. Egyszerű, de nagyszerű recept következik, amit magyarként is kötelező kipróbálni.

Hozzávalók

A raguhoz:

  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • rozmaring, kakukkfű, babérlevél, só, bors
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg kukorica
  • Fél kg darálthús
  • Fél deci bor
  • 4 dl víz
  • Egy evőkanál Worchestershire szósz

A krumplipüréhez:

  • 1 kg krumpli
  • 1 dl tej
  • 75 g vaj
  • 4 tojás sárgája
  • Só, bors, szerecsendió

Elkészítés

Az angolok eredetileg darált birkahúsból készítik a pásztor pitét, de szerintem a magyar szájízhez jobban passzol a sertéshús. Olajon pirítsuk le a felkockázott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, kis kockákra vágott répát, és a paradicsompürét. Adjuk hozzá a darált húst, fűszerezzük rozmaringgal, kakukkfűvel, babérlevéllel, sóval és borssal, és hagyjuk rotyogni ameddig teljesen meg nem fő a hús. Adjuk hozzá a vizet, bort és a Worchestershire szószt, majd közepes lángon főzzük 10 percig, ekkor adjuk hozzá a fagyasztott borsót és kukoricát, és további 10 percig főzzük. Ezzel el is készült a ragunk, amit egy hőálló tál aljába kanalazzunk. A krumplipüréhez a krumplikat főzzük meg, majd krumplitörő segítségével készítsünk belőle pürét. Vajjal és tejjel összedolgozva lágy krémet kell kapnunk, a tojássárgák pedig segítenek hogy aranybarnára és roppanósra süljön a teteje. Sózzuk, borsozzuk és bőven szórjunk bele szerecsendiót. Simítsuk a ragu tetejére, egy villa segítségével irdaljuk be, majd 180 fokon 30 perc alatt pirítsuk aranybarnára.

Fotó: foodnetwork.com

Oldalak

Utazás
Szinte teljesen biztosak vagyunk benne, hogy te magad is jártál már a szóban forgó szigeten.
Utazás
Ide-oda kapkodjuk a fejünket: zavarba ejtő szélsőségek jellemzik hazánk időjárását.