Francia fánk - Croquembouche
A fánknak rengeteg fajtája van. Szinte bármely országba látogatunk el, mindenhol máshogy készítik el. Nézzük most a francia változatot.
Hozzávalók
- 17 dkg finomliszt
- 5 dkg vaj
- 2 dl víz
- 7 db tojás
- Só
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
Egy tálba beletesszük a vizet és a vajat, majd feltesszük forrni. Ha elolvadt a vaj, beletesszük a sót és 10 dkg lisztet, majd kézi habverővel kevergetjük. Ha összeállt, levesszük tűzről és beleteszünk 2 tojást, majd jól lekeverjük egy fakanállal. Egy sütőpapíros tepsibe halmokat nyomunk a tésztából és 200 fokos sütőbe tesszük. Kb. 25 percig süssük, de a sütőt ez alatt ne nyissuk ki, mert a fánkok könnyen szétesnek.
A maradék tojásfehérjét habosra verjük. A megmaradt tej felét a felforraljuk a vaníliacukorra. A megmaradt tejhez hozzátesszük a cukrot, a maradék tejet és 7 dkg lisztet. Keverjük el és adjuk hozzá a forró tejes keveréket. Tegyük fel ismét a tűzre és alig el nem válik a lábos falától a tészta, addig forraljuk. Ha ismét kihűlt, nagyon óvatosan mehet bele a tojásfehérje. Egy nagyon vékony habzsák fej segítségével töltsük bele a krémet a fánkokba.
Langyosan tálaljuk.