Rakott vajas kenyér áfonyával - A legegyszerűbb, legfinomabb nyárvégi desszert
Mutatunk egy szuperkönnyen elkészíthető desszertet! Csak néhány szelet kissé szikkadt kenyérre van szükség hozzá és egy kis áfonyára! Próbáld ki, nagyon finom!
Hozzávalók
- 455 gramm (nem friss) szeletelt fehér szendvicskenyér
- 3 ek sózatlan, olvasztott vaj
- 170 g friss áfonya
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1/2 citrom héja
- 10 ml vaníliakivonat
- 6 nagy tojás
- 710 ml tej
- 1/4 tk só
- porcukor vagy juharszirup (opcionális)
Elkészítés
A kenyérszeleteket locsoljuk meg az olvasztott vajjal, majd egy tepsit vajazzunk ki. Erre helyezzük a szeleteket, nem kell, hogy szorosan legyenek. Szórjuk rá a megmosott áfonyát, kissé fel is emelhetjük a kenyérszeleteket, hogy közéjük is kerüljön pár szem. A citromhéjat keverjük el a cukorral és a felét szórjuk rá a tepsi tartalmára. A tojásokat verjük fel, közben öntsük hozzá a tejet. Adjuk hozzá a vaníliát és a sót. Ezt a sodót öntsük rá a kenyérszeletekre, végül hintsük meg a maradék citromos cukorral. 15 percig hagyjuk állni, hadd szívja be a nedvességet a kenyér. Ezután 190 fokra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig. Tálaláskor szórjunk a tetejére porcukrot vagy locsoljuk meg juharsziruppal.