A pácolás titka


A meleg időben szívesebben sütögetünk a kertben, mint a konyhában, ilyenkor jön el a grillezés ideje. A grillezett ételek titka pedig a megfelelő pácban rejlik. Most bemutatunk nektek néhány alap dolgot, amely garantálja, hogy csupa ízletes falat kerüljön majd le a tűzről.

A meleg időben szívesebben sütögetünk a kertben, mint a konyhában, ilyenkor jön el a grillezés ideje. A grillezett ételek titka pedig a megfelelő pácban rejlik. Most bemutatunk nektek néhány alap dolgot, amely garantálja, hogy csupa ízletes falat kerüljön majd le a tűzről.

Amire figyelned kell, mielőtt elkezdenél sütögetni:

- Mindig jó minőségű alapanyagokat vegyünk, illetve fontos a grillsütő megfelelő előkészítése
- A pácot nem szabad túl olajosra hagyni, mert akkor könnyen lángra kaphat
- A pácba ne tegyünk sót, mert elvonja a húsból a nedvességet
- A pácolt húsokat üveg vagy kerámia edénybe tegyük

Különböző ételekhez, különböző pácolási idő:

Nagyon fontos, hogy ne pácoljuk túl a húsokat, mert akkor a fehérjék bomlásnak indulhatnak, illetve romolhat a hús íze is.

-    Zöldség: 10-30 perc
-    Szárnyas: 2-4 óra
-    Marha, sertés, bárány 2-6 óra
-    Halak, rákok 30 perc-1 óra

4 féle alapvető páctípus létezik:

- Marinád: folyékony ecetes-olajos pác hozzáadott zöldfűszerekkel, vagy fűszerporokkal. Ecet helyett használhatunk bort, citromlevet, vagy gyümölcslevet
- Máz: fűszerpor keverék vagy paszta, amivel sütés előtt negyed órával bedörzsöljük a húsokat
- Grill szósz: sűrű, édes mártás, amely karamellizálódik a húson, majdnem kész állapotba kenjük a húsra (kb. 5 perccel a sütés vége előtt)
- Locsoló öntet: különböző folyadékok, amelyekkel sütés közben locsoljuk a húsokat pl.: paradicsomszósz, sör, maradék marinád

A legjobb pácok:

Húsokhoz:

- Mézes-mustáros marinád: 2 ek francia mustár, 2 ek méz, 1 citrom reszelt héja és leve
- Steak marinád: 3 ek vörösborecet, 6 ek vörösbor, 2 ek szójaszósz,  6 ek olaj, 1 ek worcester szósz,  1 tk cukor, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 2 ek aprított petrezselyem, 2 ek egyéb friss zöldfűszer, bors
- Olasz marinád: 2 ek kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek aprított petrezselyem zöld, 4 ek olívaolaj. Ideális minden húshoz.

Halakhoz:

- Mediterrán marinád: 0.5 csésze citromlé, 3 ek olívaolaj, 2 tk petrezselyemzöld aprítva, 2 tk bazsalikom aprítva, 1 tk oregánó aprítva, bors
- Citromos marinád:  3 citrom leve, 2 fokhagyma préselve, 0.5 csésze aprított petrezselyemzöld, 3 ek olívaolaj
- Chilis marinád: 3 ek barnacukor, 2 zöldcitrom friss leve, 1 chili aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek mogyoróolaj, 2 ek aprított koriander
 

Oldalak

Lifestyle
A Kos jegy szülötte végtelen energiával és erővel rendelkezik, ennek pedig az egyik forrása a táplálkozás. Azonban nem mindegy mit és mennyit visz be szervezetébe, hogy az megfelelően működjön.
Home&Design
Ahogy beköszönt a tavasz és közeledik a húsvét, sokan szeretnék otthonukat friss, vidám és ünnepi hangulatba öltöztetni. Ehhez adunk most kreatív, praktikus ötleteket!
Lifestyle
Rengetegféle hobbi közül választhatunk a mindennapok során, teljesen eltérő, hogy kinek mi válik be, mit élvez a legjobban. Létezik viszont egy hobbi, mely egyetlen forintba sem kerül, bármikor...