Az okkultizmus egyik nagy alakja, Cagliostro gróf

A történelemben kevés okkultista dicsekedhet színesebb életúttal, mint Alessandro di Cagliostro gróf, aki az egyiptomi szabadkőművesség megalapítója.

Kalandos utazások
Cagliostro gróf 1743-ban született a szicíliai Palermóban Giuseppe Balsamo néven. Az eleinte parafenoménként tevékenykedő ifjú szeánszokat szervezett, sőt kiegészítő keresetként a hiszékeny kincskeresőket is sorban verte át. Később persze csalással vádolták meg az ifjút, akinek el kellett hagynia emiatt Szicíliát, így Egyiptomba, majd Máltára utazott, végül Ázsiát is bejárta. Utazásai során végig az okkultizmust tanulmányozta és elsajátította a mágia minden csínját.

Előnyös házasság
Harmincas évei közepén visszatért Itáliába, s feleségül vette az elszegényedett nemesi családból származó, mindössze 14 esztendős Lorenza Felicianit, ezzel grófi rangra téve szert. Nejével Európa-szerte utazgattak s mindenhol mutatványokkal léptek fel, például varázsoltak, jövendőt mondtak, szellemeket idéztek, sőt még alkímiával is foglalkoztak.

A királyi udvar tagja
A hírhedtté váló gróf XVI. Lajos udvarába került, ahol szellemidéző vacsorákat tartottak, sőt egyes feljegyzések szerint állítólag a tükrön keresztül idéztek szellemeket. 1785-ben egy botrányos csalás ügyében őt is megvádolták, hogy részt vett a Marie Antoinette elleni összeesküvésben, így hiába tisztázta a vádak alól magát, mégis mennie kellett Franciaországból.

Menekvés és börtön
Az Angliába áttelepülő gróf megjósolta a francia forradalom kitörését, melyre válaszul a franciák leleplezték Cagliostro sötét múltját. A gróf ekkor Rómába menekült, ám az inkvizíció emberei 1789-ben szabadkőműves múltja miatt letartoztatták. 1791-ben eretnekség vétkében bűnösnek találták és halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélték. 1795-ben cellájában halt meg.

Hasonló cikkek

Heti horoszkóp 2014.11.10 - 11.16.
A Bakoknak egy kis pihenésre és szórakozásra van szükségük, így bátran tanulhatnak a Halaktól, akik egyre tudatosabbak a mindennapokba, ha a sorsukról van szó. ...
Heti horoszkóp 2014.10.27-11.02.
A Bakok igazán elemükben lesznek ezen a héten, de a Kosok is szerencsésnek mondhatják magukat, hisz egy nehéz ügy kapcsán rengeteg ismerősük az oldalukra áll. ...
A nap, amely megváltoztathatja az életedet - Ne felejts el kívánni!
Különleges nap a mai, ez az év utolsó 10 milliószoros napja! Ekkor a tibetiek szerint minden, amit gondolunk vagy teszünk 10 milliószorosan fog visszaszállni ránk. Érd...

Szólj hozzá Te is!