Júniusi gyümölcs: a cseresznye

Kevesen tudják, hogy ez a nagyon finom júniusi gyümölcs gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, így élettani hatásai magasan túlszárnyalnak egyes gyümölcsöket.

Kutatások bizonyítják, ha két hétig fogyasztunk cseresznyelekvárt (ami körülbelül napi 200 g lekvárt jelent), akkor szervezetünk antioxidáns védelme jelentősen megerősödhet.

A-, B- és C-vitamin is található benne, tömérdek mennyiségben. Továbbá kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Azonban vigyázzunk vele, mert ha többet fogyasztunk a kelleténél, akár emésztőrendszeri problémáink is lehetnek, ugyanis fokozza a gyomorműködést. Pont ezért ajánlják például gyomorműtétek után is.

Mire jó a cseresznye?
• Vértisztító hatása van
• Jót tesz az ízületeknek
• A cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott
• Szárából remek méregtelenítő tea készíthető
• Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják
• 80%-a víz, így hidratál is
• Alvási zavarokkal küzdőknek is jó választás lehet

 

Cseresznyelekvár recept:
Hozzávalók:
• 1 kg cseresznye
• 50 dkg nádcukor

Elkészítés:
Mossuk meg jó alaposan a gyümölcsöt és turmixszoljuk pépesre. Mehet bele a nádcukor, majd ha elkevertük, tegyük fel lassú tűzre az így kapott masszát. Főzzük 5 percig, és már tehetjük is a házi lekvárunkat a sterilizált üvegbe.
 

Hasonló cikkek

Így óvd egészségedet és csontjaidat a tavaszi hónapokban
Most, hogy végre magunk mögött hagytuk a szürke, fázós téli hónapokat, egyre többen érzünk késztetést arra, hogy kimenjünk a szabadba és a gyönyörű, tavaszi napsütésbe...
A padlófűtés káros vagy jótékony? Érvek és ellenérvek
Télen, amikor fűteni kell, nem mindegy, hogy milyen módon tesszük. Ma már sok helyen inkább padlófűtést alkalmaznak, esetleg radiátorokkal kiegészítve. Lássuk, milyen ...
Olcsó ételek, melyek jót tesznek az egészségednek
A táplálkozás rendkívül fontos ahhoz, hogy szervezetünk egészséges maradjon. Manapság rengeteg bio és szuperegészséges ételt kaphatunk a boltokban, de megesik, hogy az...

Szólj hozzá Te is!