Júniusi gyümölcs: a cseresznye

Kevesen tudják, hogy ez a nagyon finom júniusi gyümölcs gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, így élettani hatásai magasan túlszárnyalnak egyes gyümölcsöket.

Kutatások bizonyítják, ha két hétig fogyasztunk cseresznyelekvárt (ami körülbelül napi 200 g lekvárt jelent), akkor szervezetünk antioxidáns védelme jelentősen megerősödhet.

A-, B- és C-vitamin is található benne, tömérdek mennyiségben. Továbbá kalciumot, nátriumot, foszfort, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Azonban vigyázzunk vele, mert ha többet fogyasztunk a kelleténél, akár emésztőrendszeri problémáink is lehetnek, ugyanis fokozza a gyomorműködést. Pont ezért ajánlják például gyomorműtétek után is.

Mire jó a cseresznye?
• Vértisztító hatása van
• Jót tesz az ízületeknek
• A cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott
• Szárából remek méregtelenítő tea készíthető
• Fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják
• 80%-a víz, így hidratál is
• Alvási zavarokkal küzdőknek is jó választás lehet

 

Cseresznyelekvár recept:
Hozzávalók:
• 1 kg cseresznye
• 50 dkg nádcukor

Elkészítés:
Mossuk meg jó alaposan a gyümölcsöt és turmixszoljuk pépesre. Mehet bele a nádcukor, majd ha elkevertük, tegyük fel lassú tűzre az így kapott masszát. Főzzük 5 percig, és már tehetjük is a házi lekvárunkat a sterilizált üvegbe.
 

Hasonló cikkek

Ízletes ételek a mikrohullámú sütőből? Íme, a legjobbak!
A mikrohullámú sütő úgy tűnik, arra lett kárhoztatva, hogy a tegnapi ebédet megmelegítsük benne, amit a hűtőből kikapva gyorsan beteszünk pár percre. Persze ez így jó,...
Így hat a szervezetünkre a kávé - 4 ok, amiért érdemes fogyasztani
Jó hírrel szolgálhatunk a kávé szerelmeseinek. Tanulmányok kimutatták, hogy az élénkítő ital mérsékelt fogyasztásával bizonyos betegségek előfordulásának esélyét csökk...
12 módszer a téli depresszió leküzdésére
Beköszöntött a tél és egyre többen süllyedünk a téli depresszióba. Az időjárás, a korán sötétedő napok és a rengeteg tennivaló mind befolyással lehet a hangulatunkra a...

Szólj hozzá Te is!