Hatékony tippek puffadás ellen

Szervezetünk bizonyos ételek, italok fogyasztására érzékenyen reagál. Ilyenkor legtöbb esetben teltségérzet, puffadás jelentkezik, amely gyakran közérzetünket is befolyásolja. Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, olvasd el tippjeinket.

Vezess étkezési naplót
Nagyon fontos, hogy rátalálj a puffadás okára. Mindig gondosan jegyezd fel, hogy mikor tapasztalsz felfúvódást, s hogy mit ettél előtte. Így egy kis idő elteltével magad is látni fogod, hogy melyek azok az ételek, amelyek rossz hatással vannak rád. Ezután nincs más dolgod, mint csökkenteni, vagy teljesen kiiktatni azokat az étrendedből.

Iktasd ki a puffasztó ételeket
Az ételek közül leggyakrabban a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) okoznak puffadást. A búza és a kukorica magas keményítőtartalma, valamint a káposzta és a karfiol magas rosttartalma szintén felelőssé tehető a puffadás kialakulásáért. Talán kissé meglepő, de gyakran a tej áll a puffadás hátterében. Ha te is azt tapasztalod, hogy a puffadás tejtermékek fogyasztása után jelentkezik, bizonyára enyhe laktózérzékenységről van szó. Ez esetben mindenképpen fogyassz csökkentett laktóztartalmú termékeket. A szénsavas italok, mint a szóda, a szénsavas üdítőitalok és a sör gázt termelnek, így gyakori fogyasztás esetén ezek is okozhatnak puffadást.

Rendszerezd étkezéseidet
Ha egy nap kevés alkalommal, de nagy adagokat eszel, szervezeted képtelen megemészteni az elfogyasztott táplálékot, s puffadással reagál. Próbálj naponta többször, kevesebb ételt fogyasztani, így emésztésed helyreáll. Ügyelj arra, hogy legyen időd lassan, nyugodtan enni, az ételt pedig mindig alaposan rágd meg.

Mozogj rendszeresen
A rendszeres mozgás jó hatással van az emésztésre. Szánj minden nap legalább fél órát egy kis mozgásra: sétálj, kocogj a szabad levegőn, vagy végezz könnyed gyakorlatokat otthon. A puffadás garantáltan megszűnik, s még formában is tartod magad.
 

Címkék:

Hasonló cikkek

Félsz az elhízástól? A dietetikus 10 megfontolandó étkezési tanácsa az ünnepekhez
Egy korábbi cikkünkben már áttekintettük az ünnepi étrend lehetséges problémáit, most pedig következzenek a dietetikus hasznos tanácsai az ünnepi táplálkozáshoz, amiko...
Amit eddig nem tudtál a mézről! A szakértő válaszol
A méz rendkívül egészséges alternatíva lehet, ha édesítésről van szó, ám sokan nem is tudják, hogy mi valójában az aranyló finomság. Most megkérdeztünk egy méhészt, ho...
Okosító étkezési tanácsok nemcsak nagyoknak
Előző cikkemben áttekintettem az agy legfontosabb tápanyagait, most következzenek a konkrét étkezési tanácsaim az agyunk frissességéért. Az alapelv az, hogy kis mennyi...

Szólj hozzá Te is!