Hatékony tippek puffadás ellen

Szervezetünk bizonyos ételek, italok fogyasztására érzékenyen reagál. Ilyenkor legtöbb esetben teltségérzet, puffadás jelentkezik, amely gyakran közérzetünket is befolyásolja. Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, olvasd el tippjeinket.

Vezess étkezési naplót
Nagyon fontos, hogy rátalálj a puffadás okára. Mindig gondosan jegyezd fel, hogy mikor tapasztalsz felfúvódást, s hogy mit ettél előtte. Így egy kis idő elteltével magad is látni fogod, hogy melyek azok az ételek, amelyek rossz hatással vannak rád. Ezután nincs más dolgod, mint csökkenteni, vagy teljesen kiiktatni azokat az étrendedből.

Iktasd ki a puffasztó ételeket
Az ételek közül leggyakrabban a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) okoznak puffadást. A búza és a kukorica magas keményítőtartalma, valamint a káposzta és a karfiol magas rosttartalma szintén felelőssé tehető a puffadás kialakulásáért. Talán kissé meglepő, de gyakran a tej áll a puffadás hátterében. Ha te is azt tapasztalod, hogy a puffadás tejtermékek fogyasztása után jelentkezik, bizonyára enyhe laktózérzékenységről van szó. Ez esetben mindenképpen fogyassz csökkentett laktóztartalmú termékeket. A szénsavas italok, mint a szóda, a szénsavas üdítőitalok és a sör gázt termelnek, így gyakori fogyasztás esetén ezek is okozhatnak puffadást.

Rendszerezd étkezéseidet
Ha egy nap kevés alkalommal, de nagy adagokat eszel, szervezeted képtelen megemészteni az elfogyasztott táplálékot, s puffadással reagál. Próbálj naponta többször, kevesebb ételt fogyasztani, így emésztésed helyreáll. Ügyelj arra, hogy legyen időd lassan, nyugodtan enni, az ételt pedig mindig alaposan rágd meg.

Mozogj rendszeresen
A rendszeres mozgás jó hatással van az emésztésre. Szánj minden nap legalább fél órát egy kis mozgásra: sétálj, kocogj a szabad levegőn, vagy végezz könnyed gyakorlatokat otthon. A puffadás garantáltan megszűnik, s még formában is tartod magad.
 

Címkék:

Hirdetés

Hasonló cikkek

Fókuszban a hát- és derékfájdalom - 3. rész
A különböző hátfájdalmakat még egy jó csontkovács illetve masszőr is csak időlegesen tudja meggyógyítani, a kezelést vagy kezeléssorozatot követően azonban mindenképpe...
Szeretnéd 10 évvel fiatalabbnak érezni magad? Tarts kutyát!
Van egy egyszerű megoldás arra, hogyan érezheted 10 évvel fiatalabbnak magad: végy egy kutyát! Egy kutatás kimutatta, hogy háziállatot tartva sokkal aktívabbak és ment...
A tüdőrák nem csak a dohányosok betegsége
Tény, hogy a dohányzás növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, de ez nem jelenti azt, hogy a nem dohányzókat nem érinti. Az elvárosiasodott környezet következtében...

Szólj hozzá Te is!