Gyomorgyűrű és gyomorballon - Megoldás a túlsúly ellen

Akik komoly túlsúllyal küzdenek, minden diétás módszert kipróbálnak annak érdekében, hogy megszabaduljanak a felesleges kilóktól. Sokan évek óta próbálkoznak, de nem tapasztalnak változást, és megjelennek az egészségügyi problémák is. Ám a remény hal meg utoljára. Vannak ugyanis módszerek, melyek drasztikusabbak, de hatékony, és viszonylag gyors megoldást nyújtanak erre a manapság sokakat érintő, olykor rendkívül komoly problémára. Ilyen a gyomorgyűrű, vagy a gyomorballon is, melyek reménysugarak lehetnek azoknak, akik már feladták a küzdelmet.

A gyomorgyűrű
A gyomorgyűrű beültetésének módszere az Egyesült Államokból ered, de az ötlet egy ukrán sebésznek, Lubomyr Kuzmaknak köszönhető. A manapság is alkalmazott állítható, szabályozható gyűrű működéséről először 1986-ban írtak. A módszer azóta is nagyon népszerű, és mára hazánkban is rengetegen köszönhetik a gyomorszűkítésnek önbecsülésüket, egészségüket, sőt, olykor életüket is.

A gyomorszűkítő műtétek azokon hajthatók végre, akik valóban komoly túlsúllyal küzdenek, és már legalább 5 éve nem tudnak lefogyni. Ezeknél a pácienseknél már egészségügyi problémák is fennállnak, és a súly leadására ez a módszer tűnik az egyetlen megoldásnak. A hatékonyság megkérdőjelezhetetlen, évente akár 50 kg feleslegtől is meg lehet szabadulni, de tény, hogy a módszer egy igen komoly beavatkozást igényel.


A gyomorballon terápia
A gyomorgyűrű behelyezésénél kevésbé drasztikus eljárás az úgynevezett gyomorballon terápia. Ennek nagy előnye, hogy nem igényel semmilyen műtéti beavatkozást, mégis hasonló eredményeket lehet vele elérni, mint a gyomorszűkítéssel, és a fogyás garantált.

A gyomorballon terápia egy olyan testsúlycsökkentő, diétás eljárás, mely átmenetet képez a hagyományos diétás, a gyógyszeres étvágycsökkentő-módszerek és a gyomorszűkítő sebészeti megoldások (pl. gyomorgyűrű) között. A nem műtéti eljárás során a gyomorba juttatott gyomorballon megakadályozza a táplálékfelvételt, így szoktat rá, hogy adott időközönként, kis adagokat fogyasszunk. A gyomorballon hatására állandó teltségérzet alakul ki, kevesebb mennyiségű táplálékot veszünk fel, étkezési szokásainkon változtatni kezdünk. A 6 hónapos terápia során, az ellenőrzött étrend és orvosi utasítások betartásával átlagosan 15-50 kg fogyás érhető el.

Kérj szakvéleményt tapasztalt szakorvosunktól, akár díjmentesen! (x)

A gyomorgyűrűzés módszere
A gyomorgyűrűzés ezzel szemben komoly beavatkozás, melyről előtte a beteget részletesen tájékoztatják, mind az előnyökről, mind a hátrányokról és veszélyekről. A műtét előtti napon enni nem szabad, inni estig lehet, de az előkészületekkel együtt maga a beavatkozás mindössze egy-másfél órát vesz igénybe.

A gyomorszűkítés során a gyűrű behelyezése altatásban történik, az orvosok egy vékony kamera és néhány speciális eszköz segítségével dolgoznak, mindössze néhány kisebb bemetszést végeznek. Egy szilikongyűrűt helyeznek a gyomor köré, mely leszűkíti annak térfogatát. Az újonnan kialakított gyomor így már csak 25-30 ml űrterű, de később tágul, és a fogyás mértékét, testsúlyt alapul véve a gyűrűt is állítják.

A gyomorgyűrűzés és a gyomorballon behelyezés után
A súlyproblémákkal való leszámolás nem ér véget a beavatkozásokkal, a páciens felelőssége ezután is nagy. Fontosak a kontrollvizsgálatok, és az orvossal való folyamatos kommunikáció, ezen kívül a pácienseknek szigorúan oda kell figyelniük a táplálkozásra, az elkészített ételek mennyiségére, minőségére, és az egész életvitelre.

Hasonló cikkek

Bemutatkozik az év gyümölcse, a yuzu!
Ha még nem hallottunk erről a japán citrusféléről, most itt az alkalom, hogy megtudjuk, mire való ez a csodagyümölcs. Nem csak kiváló vitaminforrásként fogyasztha...
Számolj le az őszi hajhullással!
Kellemetlenül tapasztaljuk, hogy hajunkat jobban megviseli az őszi időszak. A szokottnál erősebben kezd hullani, persze ez minden embernél eltérő lehet, hajtípustól fü...
Ismerd meg a sütőtök jótékony hatásait
Ismét beköszöntött az ősz és már egyre több helyen kapható a szezon egyik kedvenc csemegéje, a sütőtök. Ráadásul rendkívül egészséges és rengeteg jótékony hatással ren...

Szólj hozzá Te is!