Gyomorgyűrű és gyomorballon - Megoldás a túlsúly ellen

Akik komoly túlsúllyal küzdenek, minden diétás módszert kipróbálnak annak érdekében, hogy megszabaduljanak a felesleges kilóktól. Sokan évek óta próbálkoznak, de nem tapasztalnak változást, és megjelennek az egészségügyi problémák is. Ám a remény hal meg utoljára. Vannak ugyanis módszerek, melyek drasztikusabbak, de hatékony, és viszonylag gyors megoldást nyújtanak erre a manapság sokakat érintő, olykor rendkívül komoly problémára. Ilyen a gyomorgyűrű, vagy a gyomorballon is, melyek reménysugarak lehetnek azoknak, akik már feladták a küzdelmet.

A gyomorgyűrű
A gyomorgyűrű beültetésének módszere az Egyesült Államokból ered, de az ötlet egy ukrán sebésznek, Lubomyr Kuzmaknak köszönhető. A manapság is alkalmazott állítható, szabályozható gyűrű működéséről először 1986-ban írtak. A módszer azóta is nagyon népszerű, és mára hazánkban is rengetegen köszönhetik a gyomorszűkítésnek önbecsülésüket, egészségüket, sőt, olykor életüket is.

A gyomorszűkítő műtétek azokon hajthatók végre, akik valóban komoly túlsúllyal küzdenek, és már legalább 5 éve nem tudnak lefogyni. Ezeknél a pácienseknél már egészségügyi problémák is fennállnak, és a súly leadására ez a módszer tűnik az egyetlen megoldásnak. A hatékonyság megkérdőjelezhetetlen, évente akár 50 kg feleslegtől is meg lehet szabadulni, de tény, hogy a módszer egy igen komoly beavatkozást igényel.


A gyomorballon terápia
A gyomorgyűrű behelyezésénél kevésbé drasztikus eljárás az úgynevezett gyomorballon terápia. Ennek nagy előnye, hogy nem igényel semmilyen műtéti beavatkozást, mégis hasonló eredményeket lehet vele elérni, mint a gyomorszűkítéssel, és a fogyás garantált.

A gyomorballon terápia egy olyan testsúlycsökkentő, diétás eljárás, mely átmenetet képez a hagyományos diétás, a gyógyszeres étvágycsökkentő-módszerek és a gyomorszűkítő sebészeti megoldások (pl. gyomorgyűrű) között. A nem műtéti eljárás során a gyomorba juttatott gyomorballon megakadályozza a táplálékfelvételt, így szoktat rá, hogy adott időközönként, kis adagokat fogyasszunk. A gyomorballon hatására állandó teltségérzet alakul ki, kevesebb mennyiségű táplálékot veszünk fel, étkezési szokásainkon változtatni kezdünk. A 6 hónapos terápia során, az ellenőrzött étrend és orvosi utasítások betartásával átlagosan 15-50 kg fogyás érhető el.

Kérj szakvéleményt tapasztalt szakorvosunktól, akár díjmentesen! (x)

A gyomorgyűrűzés módszere
A gyomorgyűrűzés ezzel szemben komoly beavatkozás, melyről előtte a beteget részletesen tájékoztatják, mind az előnyökről, mind a hátrányokról és veszélyekről. A műtét előtti napon enni nem szabad, inni estig lehet, de az előkészületekkel együtt maga a beavatkozás mindössze egy-másfél órát vesz igénybe.

A gyomorszűkítés során a gyűrű behelyezése altatásban történik, az orvosok egy vékony kamera és néhány speciális eszköz segítségével dolgoznak, mindössze néhány kisebb bemetszést végeznek. Egy szilikongyűrűt helyeznek a gyomor köré, mely leszűkíti annak térfogatát. Az újonnan kialakított gyomor így már csak 25-30 ml űrterű, de később tágul, és a fogyás mértékét, testsúlyt alapul véve a gyűrűt is állítják.

A gyomorgyűrűzés és a gyomorballon behelyezés után
A súlyproblémákkal való leszámolás nem ér véget a beavatkozásokkal, a páciens felelőssége ezután is nagy. Fontosak a kontrollvizsgálatok, és az orvossal való folyamatos kommunikáció, ezen kívül a pácienseknek szigorúan oda kell figyelniük a táplálkozásra, az elkészített ételek mennyiségére, minőségére, és az egész életvitelre.

Hasonló cikkek

5 tipp, hogy elkerüljük a munkahelyi stresszt
A mai rohanó és céltudatos világban az embernek nem elég csupán az élet bizonyos területén megfelelnie. Helyt kell állnunk a magánéletünkben és bizonyítanunk kell a mu...
5 antioxidánsban gazdag étel, amely meggátolja az öregedést
Ha bőrfiatalításról esik szó, nem kell azonnal komoly műtéti beavatkozásokra gondolnunk, öregedésgátlás gyanánt fogyasszunk inkább antioxidánsokban gazdag ételeket! ...
Gyakori fejfájás gyötör? Így szabadulj meg tőle
A fejfájásnak több változata létezik, és ahhoz, hogy kezelni tudjuk a kellemetlen tüneteket, rá kell jönnünk, melyik típusba tartozunk. Cikkünkben ebben szeretnénk seg...

Szólj hozzá Te is!