Finom és nagyon egészséges - A bor jótékony hatásai

Baráti összejöveteleken mindenképp előkerül pár üveg bor és a beszélgetés mellé elégedetten kortyoljuk a kiváló nedűt. Tudtad, hogy kifejezetten pozitív hatásai is vannak a borfogyasztásnak?

A bor finom. A bor jó. A bor nem hagy el minket, nem hazudik, nem csal meg. Mindig ott van, ha szükségünk van rá, sőt nem kell félnünk, mit gondolnak róla barátaink, hiszen ők is szeretik. A bor egy igazi társ - persze csak mértékkel fogyasztva. Nemcsak lelkünket nyugtatja meg egy pohár finom Tokaji aszú, testünkre is van pozitív hatása. Nézzük, hogy mik is ezek!

Minőség
Természetesen ne akármilyen bort fogyasszunk, törekedjünk a jobb minőségre. Ha az élvezet a cél, megjutalmazhatjuk magunkat olykor kicsit drágább fajtával. A párszáz forintos kategória nem biztos, hogy annyira kellemes, a műanyag palackos rettenetekről már nem is beszélve.


 

Meglepő tények
Franciaország egyes részein lettek figyelmesek arra, hogy miközben az emberek sok zsíros ételt fogyasztanak, a szív-és érrendszeri megbetegedések száma mégis kevesebb, aminek oka, mint később kiderült a vörös bor.

Éppen ezért ezt a jelenséget francia paradoxonnak szokták nevezni. Több kutatás bizonyítja, hogy napi egy pohár vörös bor elfogyasztása - férfiaknál 2-3 dl, nőknél 1-2dl - csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulását, és a várható élettartam is hosszabb azoknál, akik ezt a mennyiséget rendszeresen fogyasztják.

Keringés
A bor antioxidánsokat is tartalmaz, ezáltal gátolja az úgynevezett LDL koleszterin kialakulását, ami nagy mennyiségben az érfalakra rakódva szűkítheti vagy akár el is zárhatja azokat. Tehát segít a keringési problémák és a szívroham megelőzésében.

Vitaminok, ásványi anyagok
Sok C- és B-vitamin található a borban, emellett kálium, kalcium, mangán, cink, magnézium és vas is található benne eltérő mennyiségben, melyek mindegyike fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében.

Gyomor
A fehér boroknak magasabb a savtartalmuk, mint a vörösbornak, ezért gyomorsavhiányos problémák esetén segíthet, illetve serkenti a nyál- és gyomorsav elválasztást, így jó hatással van az emésztésünkre, fokozza az étvágyat.

Agy
Kismértékben fogyasztva lassítja az agyérelmeszesedés kialakulását, fokozza a szellemi teljesítményt, és egyes kutatások szerint az Alzheimer-kór kialakulásának kivédésében is szerepe van.

Társaság
Még számos egészségre kedvező hatást találhatunk a borral kapcsolatban, de az egyik talán legfontosabb, ha jó társaságban fogyasztjuk el, sokat nevetünk és feloldódunk, elfelejtjük az apró-cseprő problémákat.

Hasonló cikkek

Újabb haláleset! Már 47 halottja van a metil-alkohol mérgezési hullámnak
Újabb haláleset történt metil-alkohol mérgezés következtében Csehországban - közölte kedden este a cseh rendőrség.
A pezsgő jótékony egészségügyi hatásai, amiről eddig biztosan nem tudtál
A bor jótékony egészségügyi hatásait már bebizonyították a kutatók, néhány évvel ezelőtt pedig arra is fény derült, hogy napi két pohár pezsgő kifejezetten jó hatást g...
Ételek, melyek elveszik az energiádat
Fáradtnak érzed magad, pedig eleget aludtál. Lehangolt vagy, igaz aligha van erre okod. És még sorolhatnánk az energiarabló ételek leggyakoribb hatásait. Próbálj ki né...

Szólj hozzá Te is!