Drága cukorhelyettesítők - Tényleg érdemes többet fizetnünk értük?

Manapság a hagyományos „rossz” kristálycukor helyett számtalan más lehetőséget választhatunk. Gyakori tévhit, hogy ezekben az alternatív cukrokban kevesebb a kalória, egészségesebbek, mint a hagyományos fehér cukor. De biztos, hogy így van ez? Nézzük meg, mi az igazság ebben a zavaros kérdésben!

Mi is a cukor?

A szacharóz vagy hétköznapi étkezési cukor (nádcukor, répacukor) egy diszacharid. Glukóz és fruktóz alkotja. Különösen sok található meg a répában, - nálunk elsősorban a nemesített, vagyis nagy cukortartalmú, de fajilag egyező formájú cukorrépából nyerjük - és a cukornádban. Ez utóbbi a trópusokon terem, egy ideig kizárólag ebből készítették a cukrot, amely így Európában igazán különlegesnek számított, és igen drága és nem mindennapi élvezet volt.

Nem élhetünk nélküle?

A szervezet számára, bizonyos mennyiségben fontos, az agy számára pedig nélkülözhetetlen, egyedüli energiaforrás a szőlőcukor. A szőlőcukor segíti a tanulási és emlékezési folyamatokat, javítja a koncentrálóképességet. Hosszabb fizikai erőkifejtés közben vagy nagy állóképességet igénylő folyamatoknál javítja a kitartást, csökkenti a fáradtság érzetet.

A következő oldalon tisztázzuk, hogy a különböző cukrok pontosan miben is mások!

Fotó: giphy

Oldalak

Lifestyle
A Bika jegy (04. 20. – 05.20.) az első Föld elemű jegy a zodiákus körben. Habár ő is a Tavasz, az újjászületés évszakának szülötte, merőben más tulajdonságokat mutat, mint elődje a Kos. Ha Bika jegyű...
Fashion&Beauty
Ahogy beköszönt a nyár, új lehetőségek és inspirációk nyílnak meg a körömtrendeket illetően is, melyekből idén sem lesz hiány.
Fashion&Beauty
Április 25-től látható a mozikban Zendaya új romantikus filmje, a Challengers, ami a teniszezők világába repíti a nézőket.