Egy meglepő szuperétel, amiről senki nem beszél – Rengeteg előnye van a csicseriborsónak
Ha megkérnek, hogy mondj egy szuperételt, akkor nem biztos, hogy a csicseriborsó fog először eszedbe jutni. Pedig az egyik legegészségesebb finomságról van szó, el is mondjuk, hogy miért!
Csoda Kis-Ázsiából
A csicseriborsó Kis-Ázsiában már nagyjából 8000 éve megtalálható volt, innen terjedt főleg a Földközi-tenger térségébe és Indiába. Manapság már sok szubtrópusi vidéken termesztik, ám Magyarországon csak szórványosan lelhető fel: vetésterülete nem számottevő, és jelentősen csökkent a 2000-es évet követően.
Hogy miért hivatkoznak rá szuperételként? Nos, több ok miatt. Az egyik, hogy elképesztő módon erősíti a szívet, így a kardiológusok csak ajánlani tudják. A csicseriborsóban rengeteg rost van, így rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk a vérnyomásunkat; ezenkívül segíti a koleszterin kiürülését a szervezetből, amivel csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A legtöbbet egy 1968-as vizsgálatra hivatkoznak a szakemberek: itt 30 férfit figyeltek meg. A kutatók összeállítottak nekik egy olyan étrendet, ami kalóriára pontosan megegyezett az összes alanynál. Először csak kevés zsírt építettek be a diétába, így a férfiak koleszterinszintje alacsony maradt, ám ahogy növelni kezdték a zsírok, például a vaj mennyiségét, azonnal megugrott a szint. Utolsó lépésként a kutatók csicseriborsót adtak a férfiak étrendjéhez, a koleszterinszint pedig láss csodát, újból normális lett.