Az 5 legpiszkosabb hely a konyhában - Mutatjuk, hol hemzsegnek a baktériumok
Isten lássa lelkemet, gyakran takarítok, és mindig odafigyelek rá, hogy tisztaság legyen. A konyhát súrolom a legrendszeresebben és a legnagyobb odaadással, mert tudom, hogy ott különösen szeretnek megtelepedni a kórokozók. De melyek a konyha a mocskosabb részei? Mutatjuk, és azt is eláruljuk, hogyan tudod őket tisztán tartani!
Hűtőszekrény
Egy 2013-as tanulmány szerint a hűtőben lévő zöldségek, gyümölcsök és húsok olyan közeget teremtenek, ahol a baktériumok szinte lubickolhatnak. Mikrobiológusok 14 különböző konyhából származó tárgyat vizsgáltak meg, és mindegyiken megtalálták a szalmonella kórokozóját, de listeria monocytogenesre (a liszteriózis okozója) és gombára is bukkantak. A szalmonella az egyik leggyakoribb oka az ételmérgezéseknek, hasmenéssel, lázzal, hányással jár, a liszteriózis pedig akár halállal is végződhet. Hogy elkerüld a betegségeket, tartsd külön rekeszekben a zöldségeket, húsokat és gyümölcsöket, és rendszeresen tisztítsd meg a hűtőt langyos vízzel kevert fertőtlenítővel.
Törlőruha és mosogatószivacs
Egy 2011-es kutatás kimutatta, hogy a törlőruhák és mosogatószivacsok 85%-a fertőzött coliform baktériummal. Míg ezek a baktériumok önmagukban általában nem okoznak súlyos betegséget, könnyen kitenyészthetőek, és a jelenlétük azt jelzi, hogy más, ürülékből származó kórokozók is jelen lehetnek - írja a Wikipédia. Az E. coli és a szalmonella is ezek közé a baktériumok közé tartozik, így azok is megtalálhatóak a szivacsokon, rongyokon. Mivel ezek a tárgyak az idő nagy részében nedvesek, és ritkán kerül sor a tisztításukra, megfelelő környezetet teremtenek a baciknak. Tedd be őket két percre a mikróba, és garantáltan megölöd a kórokozókat.