A kalciumhiány legfontosabb tünetei

Ha a kalciumhiányra gondolunk, akkor általában következményként rögtön a csontritkulás ugrik be mindenkinek, pedig számos más probléma okozója is lehet a kalcium hiánya, ezért érdemes oda figyelni a megfelelő pótlásra.

Kalcium
A kalcium az egyik olyan ásványi anyag, amely a legnagyobb mértékben található meg a szervezetünkben, hiszen az összes csontunknak és a fogainknak is az egyik legfontosabb építő eleme. Azonban nem csak ezek a legfontosabb feladatai, hanem a szervezet működésének számos funkciójában fontos szerepet tölt be.

Legfontosabb természetes kalciumforrásink közé tartoznak a különféle tejtermékek: a sajtok, a tej, a tejföl, a túró. De ezen kívül még ajánlott a spenót, banán, dió, mandula, mák, mogyoró fogyasztása is, ha el akarjuk kerülni a hiányt.


 

Kalcium hiány jelei
Átlagosan a felnőtt szervezetnek naponta 800 és 1000 mg közötti mennyiségben van szüksége  a kalciumra. Bár a hiány tünetei nem jelentkeznek rögtön akkor, ha ennél kevesebb ásványi anyaghoz jut a szervezetünk, de egy bizonyos idő után jelentkezhetnek a figyelmeztető tünetek. A hiányos állapot azonban nem csak amiatt fordulhat elő, ha nem megfelelően étkezünk, hanem egyéb más okok miatt is.

 

Kiváltó okai lehetnek még:

  • D- vitamin hiánya
  • hasnyálmirigy gyulladás
  • felszívódási zavar
  • bizonyos gyógyszerek szedése, például fogamzásgátló

A súlyosabb kalciumhiány oka lehet a szívritmuszavarnak, de akár epilepszia-szerű rohamokat is okozhat. A kalcium nem utolsó sorban az idegrendszer számára is nélkülözhetetlen, így a hiánya viselkedésbeli változásokat is okozhat, emiatt ingerültebbek, vagy feszültek lehetünk. De akár alvászavarhoz is vezethet a hiánya.

Enyhébb esetben figyelmeztető jel lehet, ha éjszaka lábgörcsre ébredünk, de a fogszuvasodás és a körmök töredezése is következménye lehet. Érdemes tehát folyamatosan pótolni a szervezetünkben a kalciumot, de természetesen állapotos nőknél erre még fokozottabban kell ügyelni.

Azonban a túlzott bevitel sem ajánlott, ugyanis a kalcium a veséken keresztül ürül ki a szervezetből, így ha túlzásba visszük a szedést, akkor könnyen lerakódhat a vesékben és ezzel akár vesekövet is okozhat.

Hasonló cikkek

Ezeket edd az egészséges csontokért
Csontjaink egészségéhez számtalan vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk, amelyekhez zöldségek és gyümölcsök révén is hozzájuthatunk. Ezeket gyűjtöttünk most össz...
Bemutatkozik az év gyümölcse, a yuzu!
Ha még nem hallottunk erről a japán citrusféléről, most itt az alkalom, hogy megtudjuk, mire való ez a csodagyümölcs. Nem csak kiváló vitaminforrásként fogyasztha...
Amit az ekcéma kezeléséről tudni kell
Vöröslő, viszkető foltok, rohamként jelentkező viszketés, csak néhány tünet, amit ez a bőrbetegség magával hordoz. Hiába az egyértelmű jelek, az ekcéma kezelése hossza...

Szólj hozzá Te is!