Részeges banános piskóta - Nálam ez biztosan ott lesz az ünnepi asztalon
Mióta elkezdtem blogolni a családom és a barátaim, ha bármi jót sütnek, főznek, rögtön küldik nekem a receptjét, hogy próbáljam ki. Ennek a süteménynek is az unokahúgom a "feltalálója". Nekem olyannyira ízlett, hogy ez lett az aktuális kedvencem. A piskóta nagyon jó állagúra sikeredett, a banános csokis rum kombináció meg egyszerűen verhetetlen. Kiváló fogás a karácsonyi asztalra vagy akár szülinapi tortának.
Miklós Glória - gasztroblogger
A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet. Nézd meg őket te is!
Karácsonyi banános-rumos piskóta
Hozzávalók: (24 cm-s tortaformához)
Piskótához:
- 4 db m-es tojás
- 4 ek. gesztenyeliszt
- 3 ek. nyílgyökérliszt
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 3 ek. kókuszvirág cukor
- 3 ek. kókuszreszelék
- fél tk. szódabikarbóna
- 1 érett banán pürésítve (el is hagyható)
- csipet só
Krémhez:
- 150 g magas kakaótartalmú fekete csoki
- 1 dl kókuszkrém (cocomas)
- 2 kisebb érett banán
- 4 ek. rum
- 1 marék kókuszreszelék a díszítéshez
Elkészítése:
Piskóta:
Sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés). A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd a sárgáját is a kókuszvirág cukorral habosra verjük. A sárgájához hozzáadjuk a szitán átszitált gesztenyelisztet, nyílgyökérlisztet, kakaóport és a szódabikarbónát, a pürésített banánt (el is hagyható). Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és nagy mozdulatokkal összedolgozzuk. Végül a kókuszreszeléket is hozzákeverjük. Mehet is a sütőbe kb. 10-15 perc alatt készen is van, de tűpróbával azét ellenőrizzük. Ha elkészült kivesszük és egy rácson hűlni hagyjuk, míg elkészítjük a krémet.
Krém:
A banánokat pépesítjük turmix vagy aprítógépben (érdemes hozzáadni 1 kanál kókuszkrémet úgy könnyebben fog menni). A csokit vízgőz felett felolvasztjuk a kókuszkrémmel, ha már tejesen felolvadt hozzákeverjük a banánt és a rumot. Ezt a krémet rákenjük a piskótánk tetejére és megszórjuk kókuszreszelékkel. Ha a krémet túl folyékonynak találnánk hagyjuk 5-10 percet hűlni és könnyebb lesz kenni.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.