Ceremóniamester és egyéb állatfajták - Ismerd meg az esküvők kulcsfiguráját

Mi a legfontosabb az esküvődön? A hangulat? A zökkenőmentesség? Az élmények? Hogyan lehetsz biztos abban, hogy ezek mind biztonságban vannak? Ismerd meg az esküvők ezerarcú Atlaszát, aki vállán viszi a terheidet, és legalább 4 féle változatból választhatod ki a Tiedet.

Kockázatok és mellékhatások

Kiráz a hideg, ha egy pödrött bajuszú, nagyhangú pasas összeüti a csizmáját, és rigmusokban köszönti a kakas heréjét a levesben, miközben tollas kalpagját lengeti? Idegesít egy merev, spontán módon reagálni képtelen szóvivő, aki csak a leírt forgatókönyvet képes betartatni? A két véglet között meg kell találnod azt, amire neked és a násznépednek szüksége van az esküvőtökön, hogy valóban jól érezzétek magatokat.

A vőfély eredete

Az kultúrantropológiai kutatások szerint a Kárpát-medencében az 1600-as években a kántorokat kérték fel, hogy a násznépet már a legényes háznál énekszóval köszöntse, búcsúztassa a szülőket és kísérje a menetet a falun keresztül. Az eredetileg kenetteljes templomi énekesből aztán szép lassan vőfély vált.

Ahogy a szokások változnak a népek keveredésével, úgy változott a vőfély hagyománya is. Egyes helyeken több, máshol kevesebb szerepet szántak neki, de a rigmusokban beszélő (mai nyelven szólva "clown figura") vőfély jobbára központi szereplője az esküvőknek ma is. Volt idő, amikor egy lakodalomba akár több vőfélyt is meghívtak. Ahogy az emberek igénye keltette életre a vőfélyt, úgy is alakította az évszázadok során. Az utóbbi évtizedekben pedig ismét nagyot változott az ízlés, így szelídültek meg a népies elemek, és érkeztek meg a polgári esküvők újkori hagyományai. A legújabb korban pedig a házasulandók jelentősen megváltozott elképzelései, és az esküvők stílusának átalakulása egy új karaktert is életre hívott, a ceremóniamestert. A vőfély és a ceremóniamester is az igények alapján született, de nem folytatása egyik a másiknak. Nem is véletlen, hogy a kétezres években jobbára "nem-vőfély"-ként hívták a ceremóniamestereket. Mára azonban - így 15 év után - tisztult a kép, és kialakult egy új skála, amin mindenki megtalálja azt, amire valóban szükség van.

A hajtás után: ismerd meg az összes variációt vőfélytől a ceremóniamesterig, és hogyan válassz?

Fotó: GettyImages


Oldalak

Sztárok
Mikes Anna és Krausz Gábor hamarosan visszatérnek Magyarországra az Ázsia expressz forgatásáról. Remélhetőleg csak pozitív élményekkel gazdagodtak odakint.
Sztárok
Rengeteg legendás csókjelenetnek lehettünk már tanúi a filmvásznon, de gondoltad volna, hogy akadnak köztük olyanok is, melyeket a színészek belülről teljesen másként éltek meg, mint azt...
Sztárok
A Buckingham-palota újra és újra azt kommunikálja, hogy Károly király jól van, kezelése pedig remekül halad, ugyanakkor mintha maga az uralkodó egyre inkább aggódna.